Nejúspornější sedmimístná auta na trhu. I rodina se dá převézt za rozumné peníze

Jan Matoušek Jan Matoušek
16. 5. 2022 6:02
Léto a doba dovolených se pomalu blíží, spousta lidí pak třeba k moři nebo za památkami vyrazí autem. Při stoupajících cenách paliv pak může být spotřeba jedním z faktorů, který bude hrát při koupi vozu důležitou roli. Redakce Aktuálně.cz proto vytvořila žebříček nejúspornějších sedmimístných aut na trhu s cenou kolem milionu korun.

V následujícím žebříčku jsou zahrnuty automobily se spalovacím, tedy benzinovým nebo naftovým, motorem včetně mildhybridů i plnohodnotných hybridů. Žebříček je sestaven podle přepočtu nákladů na jeden ujetý kilometr. Pro benzin je počítána cena 43,70 koruny za litr, pro naftu 46,01 koruny za litr.

Ceny vycházejí z dat specializovaného webu mBenzin.cz a odpovídají době tvorby článku ve čtvrtek 12. května. Data o spotřebě potom vycházejí z oficiálních údajů zveřejněných samotnými automobilkami z testovacího cyklu WLTP. Je možné, že například při plném zatížení sedmi cestujícími a jejich zavazadly, se mohou hodnoty spotřeby paliva lišit. Na přehled se podívejte do galerie.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz GLB - 2,58 Kč/km

Přehled nejúspornějších sedmimístných aut otevírá SUV od Mercedesu. Model GLB totiž umí, alespoň na papíře, jezdit za 2,58 koruny na kilometr. Řeč je o naftovém čtyřválci 180 d s výkonem 85 kW v kombinaci s automatickou převodovkou a pohonem předních kol. Takové auto má spotřebu 5,6 l/100 km. Cena pak těsně překračuje milionovou hranici, trojcípá hvězda stojí 1 017 761 korun, a to včetně příplatku 23 141 korun za třetí řadu sedadel. Stejnou spotřebu a kilometrové náklady má i silnější naftová verze 200 d o výkonu 110 kW, stojí však od 1 056 481 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy