Úsporná kombi dávno nejezdí jen na naftu. Podívejte se na modely, se kterými ušetříte

Jan Matoušek Jan Matoušek
10. 2. 2020 6:01
Jaká kritéria jsou při koupi nového rodinného vozu důležitá? Aby auto hodně převezlo, nestálo moc a spotřebovalo málo. Právě na ekonomiku provozu se zaměřuje následující galerie. Sestavili jsme žebříček nejúspornějších kombi na českém trhu podle emisí CO2. Vybírali jsme z benzinových, naftových, plynových i hybridních vozů. A neplatí, že by na vrcholu byly jen turbodiesely.

Na porovnání naftové Octavie Combi a Fordu Focus Kombi s hybridní Toyotou Corolla Touring Sports se podívejte zde.

Foto: Škoda Auto

Škoda Fabia Combi - 102 g CO2/km

Žebříček začínají dva modely, které shodně vypouštějí 102 g oxidu uhličitého na kilometr, každý ale trochu jiným způsobem. Žebříček jsme tentokrát sestavili podle emisí skleníkových plynů, ty jsou přímo úměrné spotřebě, ale v případě naftových, benzinových a plynových aut je přepočet vždy trochu odlišný. Proto je výběr poměrně rozmanitý. Škoda Fabia Combi má tedy pod kapotou benzinový litrový tříválec TSI se 70 kW a manuální převodovku. Průměrná spotřeba je 4,5 l/100 km, což znamená, že kilometr s tímto kombi přijde zhruba na 1,44 koruny. Fabia s litrovým motorem startuje na 318 900 korunách.

U všech aut v tomto žebříčku jde u údajů spotřeby a emisí o hodnoty udávané výrobcem. V reálném provozu se proto mohou odlišovat. Ceny pohonných hmot pro přepočet nákladů na kilometr vychází z dat na webu mbenzin.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy