Kompaktní auta, která šetří peněženku. Přehled nejúspornějších vozů ve třídě Octavie

Jan Matoušek Jan Matoušek
30. 3. 2022 6:02
Ceny benzinu, nafty i stlačeného zemního plynu letí v posledních týdnech strmě vzhůru, nízká spotřeba paliva se tak může při nákupu nového auta stát ještě větším faktorem než kdy jindy. Redakce Aktuálně.cz sestavila žebříček nejúspornějších kompaktních hatchbacků a liftbacků na českém trhu. Žebříček je sestavený podle nákladů na palivo na kilometr jízdy.

V následujícím přehledu jsou zahrnuty automobily s benzinovým i naftovým motorem, a to včetně mildhybridů, a také plnohodnotné hybridy. Tentokrát nebyly do přehledu zahrnuty plug-in hybridy a elektromobily. Při přepočtech nákladů na kilometr platí cena 44,60 koruny za litr benzinu a 47,29 koruny za litr nafty, jak uvádí specializovaný web mBenzin.cz. Průměrná cena za kilogram CNG je podle webu CNG.cz aktuálně 59,96 koruny, což z přehledu vyřadilo jinak úsporné modely koncernu VW právě na stlačený zemní plyn.

Foto: Kia

Kia Ceed 1.6 CRDi MHEV - 2,13 Kč/km

Zatímco Hyundai i30 na naftové motory zanevřel, Kia Ceed je v nabídce má i nadále. A právě mildhybridní turbodiesel je v nabídce hatchbacku tím nejúspornějším. Šestnáctistovka CRDi o výkonu 100 kW s manuální převodovkou spotřebuje 4,5 l/100 km, což znamená náklady asi 2,13 koruny na ujetý kilometr. Nejlevněji pak tato motorizace vychází na 544 980 korun. Nejúspornější benzinový motor jezdí za 2,32 koruny na kilometr a stojí nejméně 394 980 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy