Nejstylovější dovolená ve čtyřech: Na trh míří obytný londýnský taxík za 2,3 milionu

LEVC e-Camper
LEVC e-Camper
LEVC e-Camper
LEVC VN5
LEVC VN5
Foto: LEVC
Martin Přibyl Martin Přibyl
30. 6. 2021 13:03
Dovolená v obytném autě je hitem poslední doby a všiml už si toho evidentně i výrobce ikonických londýnských černých taxíků, společnost London Electric Vehicle Company (LEVC). Její LEVC e-Camper má na trh přijít koncem letošního roku.

E-Camper je založen na modelu LEVC EV5, což je užitkový vůz odvozený od aktuální generace londýnských taxíků TX. S nimi nesdílí jen typickou příď s výraznou maskou a kulatými světly, ale i pohonné ústrojí.

Přijde vám interiér povědomý? LEVC využívá díly z Volva, je totiž součástí stejného čínského mateřského koncernu Geely.
Přijde vám interiér povědomý? LEVC využívá díly z Volva, je totiž součástí stejného čínského mateřského koncernu Geely. | Foto: LEVC

Nejnovější přírůstek v nabídce obytňáků je tak plug-in hybridem, protože nové černé londýnské taxíky musí být podle platných nařízení schopné bezemisního provozu. K jeho pohonu primárně slouží elektromotor, který bere šťávu z 31kWh baterie. Když elektřina dojde, je k dispozici buď 50kW rychlodobíjení stejnosměrným proudem, až 22kW pomalejší dobíjení střídavým proudem anebo benzinový 1,5l tříválec, který slouží jako palubní elektrárna.

U užitkové verze slibuje LEVC dojezd 98 km na elektřinu a celkově takřka pět set s využitím palivové nádrže. Rychlodobíjení pak s ohledem na menší kapacitu baterie umožní doplnění akumulátoru při vykládce zboží nebo při zastávce v depu.

Od obytné verze si výrobce slibuje, že díky velké baterii zaujme schopností bezemisní a tiché jízdy po kempu nebo tím, že auto nepotřebuje plynové bomby, aby se v něm dalo vařit. Elektrický vařič prostě napájí velký akumulátor. Spalovací motor ve funkci prodlužovače dojezdu pak umožní cestu i tam, kde zrovna nestojí dobíjecí stanice.

Oproti klasické plechové užitkové verzi VN5, která se v Británii prodává za necelého 1,4 milionu bez DPH, má e-Camper zmíněný elektrický vařič, výklopnou střechu, v níž přespí dva lidé, a také skládací stolek. K dispozici je také druhá řada sedadel, z níž se dá vytvořit spaní pro další dvě osoby. Celkem by tak obytný taxík měl ubytovat čtveřici.

Sedadla v první řadě jsou navíc otočná, aby se okolo skládacího stolku mohli v kempu usadit všichni čtyři k večeři. Díky výklopné střeše se uvnitř auta dá postavit a boční posuvné dveře umožňují pohodlný přístup do obytného prostoru. Výrobce slibuje, že bude k autu dodávat také celou řadu držáků na surfy, jízdní kola a další vybavení pro aktivní životní styl.

Zájemci o LEVC e-Camper se mohou registrovat na webu výrobce. Cena je stanovena na 73 000 eur bez DPH, tedy cirka 2,25 milionu korun s daní.

 

Právě se děje

Další zprávy