Nejsilnější traktor od Zetoru vyjíždí, oživil jméno Crystal

Radek Pecák Radek Pecák
25. 6. 2015 10:20
Tradiční brněnská strojírenská firma nyní vyrábí přes čtyři tisíce traktorů ročně, loni jí klesl zisk před zdaněním o pětinu na 275,3 milionu korun.
Zetor své nové nejsilnější řadě traktorů navrátil jméno Crystal
Zetor své nové nejsilnější řadě traktorů navrátil jméno Crystal | Foto: Radek Pecák

Brno – Společnost Zetor ve čtvrtek oficiálně představila novou řadu traktorů. V současné produkci tohoto tradičního výrobce je čtvrtou a nejsilnější. Továrna se s touto řadou vrací ke jménu Crystal, což byla od konce šedesátých let vlajková loď Zetoru.

Po delší době je to opět traktor poháněný šestiválcovým agregátem. Výrobek německé firmy Deutz má výkon 160 koňských sil a zdvihový objem válců 6,1 litru. I nadále však chce Zetor vyvíjet a vyrábět vlastní motory.

Traktor, který má hmotnost podle výbavy od 4,8 do 5,8 tuny, dokáže jet maximální rychlostí 40 kilometrů za hodinu. Na délku měří 4,67 metru, na šířku 2,55 metru a na výšku téměř tři metry.

Ve své době byl původní Zetor Krystal světovou špičkou.
Ve své době byl původní Zetor Krystal světovou špičkou. | Foto: Radek Pecák

Do nádrže se vejde 300 litrů nafty. Kvůli splnění platných emisních limitů je navíc do výfukových plynů vstřikován i roztok močoviny z třicetilitrové nádrže.

Nový traktor má třicet rychlostí pro jízdu vpřed a stejný počet pro couvání. Kabina řidiče je odpružená a má například i otevíratelné střešní okno. V sériové výbavě je i klimatizace. Na konstrukci kabiny lze namontovat až osm přídavných světlometů.

V budoucnosti chystá Zetor ještě další dvě řady nových traktorů. Jedna bude ještě silnější než dnes představený Crystal, druhá naopak slabší než dosavadní lowcostový model Major.

Vloni firmě Zetor Tractors  klesl zisk před zdaněním o pětinu na 275,3 milionu korun. Hlavním důvodem je pokles počtu prodaných traktorů - firma jich prodala 4178.

Klesly také tržby za prodej vlastních výrobků a služeb o více než 200 milionů na 3,326 miliardy korun.

Přes 80 procent produkce Zetor exportuje do zahraničí. Mezi nejvýznamnější destinace patří tradiční trhy, jako je Česká republika, Polsko, USA, Skandinávie, Slovensko nebo Velká Británie, ale také Litva, Maďarsko, Irsko či Bulharsko.

Pro letošní rok firma plánuje mírný pokles prodeje na 4061 traktorů. Počítá s investicemi za 175 milionů korun, zaměstnávat bude 712 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy