Nejšílenější závody na skútrech pořádají na Jávě. Vespy tu trápí na extrémní trati

Eva Srpová Eva Srpová
2. 9. 2018 12:08
Obliba italských skútrů přesahuje hranice Evropy. Na ostrově Jáva se koná extrémní závod v bahně, mohou se ho zúčastnit jen Vespy.
Nemohly by se takové závody pořádat i v Česku? | Video: Reuters

Jestli jste si mysleli, že ikonické jednostopé vosy (Vespa znamená italsky vosa) probouzejí vášeň spíše jen u nás v Evropě, mýlili jste se.

Malý tank? Indonéský stroj postavili z Vespy.
Malý tank? Indonéský stroj postavili z Vespy. | Foto: Darren Whiteside, Reuters

Vespy totiž milují například i v Indonésii. Na ostrově Jáva se letos už potřetí konal extrémní závod. Náročný nejen pro jezdce, ale hlavně pro jejich stroje. Smějí se ho totiž zúčastnit právě jen skútry s motorem z Vespy. Současně je ale dovoleno skútry různě opravovat podle fantazie, schopností a finančních možností majitelů.

Takže některé vypadají, jako kdyby přijely z Šíleného Maxe s osazenými falešnými kulomety, u jiných se evidentně použilo mnoho komponentů z vrakoviště. Většina závodníků skútrům ponechává alespoň příď, aby byl původ stroje rozpoznatelný.

Jde o offroadový závod a o bahno, prach a náročný terén tu není nouze. Nadšenců této události je rok od roku více a lidé se na ni sjíždějí z mnoha přilehlých indonéských ostrovů. Nerozděluje je věk ani různá úroveň technické zdatnosti, závodí studenti i senioři, mechanici i "pouzí" nadšenci.

Do Kediri na východě Jávy, kde se závod pořádá, jezdí i 43letý Peded. Vespy miluje od dětství a úpravám italské ikony se věnuje od 90. let. "Mám rád, když ta přestavba dává smysl, když ta proměna něco znamená, spíš než aby se na Vespu jen přivařil bordel z vrakoviště," řekl agentuře Reuters.

Fantazii při vzniku závodního stroje se meze nekladou.
Fantazii při vzniku závodního stroje se meze nekladou. | Foto: Darren Whiteside, Reuters

Jeho upravená Vespa má bůvolí rohy a odkazuje na hluboko zakořeněné tradice kmene Toraja, který sídlí na indonéském ostrově Sulawesi. Ten zbytek světa zná hlavně pro jeho nezvyklé rituály. Například pravidelně vyhrabávají své zesnulé příbuzné z hrobů a krmí je jídlem.

O zábavnou podívanou tedy na Jávě není nouze. Nejen proto, jak důmyslné úpravy Vesp lze spatřit, ale i pro závod samotný. Své stroje tu Indonésané totiž opravdu nešetří.

 

Právě se děje

Další zprávy