Nejrychlejší octavia všech dob přijíždí. Zde jsou fotky

Radek Pecák Radek Pecák
5. 6. 2013 8:40
Maximální rychlost vozu je bez dvou kilometrů 250 km/hod
Nová octavia RS má "zlý" výraz.
Nová octavia RS má "zlý" výraz. | Foto: Škoda Auto

Nová Škoda Octavia RS bude bezpochyby nejhezčí octavií třetí generace. Ukazují to již první fotografie, které zveřejnila mladoboleslavská automobilka.

Zatímco sériový vůz cudně skrývá koncovky výfuku pod nárazníkem, octavia RS hrdě přiznává jejich dvojici. Ty jsou navíc umístěné v obou rozích karosérie.

Je logické, že nová octavia RS musí také být rychlejší, než ta minulá. "Dosáhne maximální rychlosti 248 kilometrů v hodině, zrychlení z nuly na sto kilometrovou rychlost trvá jen  6,8 sekundy," vypočítává mluvčí Škoda Auto Zbyněk Straškraba.

Na zádi jsou dvě velké koncovky výfuků.
Na zádi jsou dvě velké koncovky výfuků. | Foto: Škoda Auto

Automobil budou pohánět stejné motory jako v případě Volkswagenu Golf GTI a GTD. Je tedy jasné, že zájemci o octavii RS si budou moci zvolit i variantu s motorem spalujícím naftu. Tento vůz dosáhne maximální rychlosti 231 kilometrů v hodině, zrychlení 0-100 je o 1,3 sekundy pomalejší než v případě benzinové varianty.

Automobil už na první pohled vypadá nižší než "klasická" octavia a tisková zpráva to potvrzuje. "Nová Škoda Octavia RS je sériově vybavena sportovním podvozkem, který je u liftbacku snížen oproti standardnímu provedení o 12 milimetrů a u kombi verze dokonce o 13 milimetrů.

V kolech jsou červené brzdové třmeny.
V kolech jsou červené brzdové třmeny. | Foto: Škoda Auto

Ve standardní výbavě je rovněž elektronická uzávěra diferenciálu XDS, která zlepšuje trakci při průjezdu vozu zatáčkou. Při rychlé jízdě řidiči ocení také nové řízení s variabilním převodem. Díky tomu nebude nutné v prudkých zatáčkách tolik přehmatávat na volantu.

Interiér vozu má černou barvu. Řidič a spolujezdec budou sedět ve sportovních sedačkách, dále se zde nachází sportovní tříramenný volant, který je, stejně jako hlavice řadicí páky a madlo ruční brzdy potažen perforovanou kůží, zaujmou rovněž pedály z nerezové oceli. Na řadě míst je logicky umístěn emblém RS.

Sportovně působí i kombík.
Sportovně působí i kombík. | Foto: Škoda Auto

O bezpečnost posádky se může postarat řada bezpečnostních asistentů. Mimo jiné Front Assistant s funkcí nouzové brzdy, systém pro udržování vozu v jízdních pruzích, dále systém rozpoznání únavy řidiče, multikolizní brzda a také až devět airbagů.

Světová premiéra vozu proběhne 10. července na Festivalu rychlosti v britském Goodwoodu. Začátek prodejů je naplánován na 12. července, kdy v Mladé Boleslavi startuje jubilejní 40. ročník Rally Bohemia.

Cenu vozu zatím Škoda nezveřejnila.  

Pohled na Škodu Octavia Combi RS zezadu.
Pohled na Škodu Octavia Combi RS zezadu. | Foto: Škoda Auto

   

 

Právě se děje

Další zprávy