Nejrychlejší obojživelník jede ve vodě stovkou

Tomáš Rybecký
21. 5. 2012 5:52
Už vás nebaví přejíždění přes mosty, nebo vyhýbání se vodním tokům? Máme pro vás řešení.
Foto: Aktuálně.cz

Příležitostně můžeme vidět výstřední stroje - obojživelná vozidla přicházející na trh. Jen málokteré tyto výtvory nás donutí opravdu pozvednout zrak a přitom se nepousmát nad jejich výstředností. Jedním z takových je projekt Sea Lion. Byl vyroben, aby se stal nejrychlejším obojživelníkem na světě. Rychlostní rekord mezi obojživelníky je sice jen neoficiální, nicméně o něj usiluje 25 tvůrců z celého světa.

Pozoruhodné na Sea Lionu je, že to není žádný nový Schwimwagen - na kolech totiž vypadá docela atraktivně. Ale tím jeho pozoruhodnosti nekončí.

Nejrychlejší obojživelník pohání stařičký Wankelův motor Mazda 13B s rotačními písty vyrobený v roce 1974. Wankelův motor se od tradičního liší tím, že má jen rotační písty. I ty jsou ale poháněny explozemi palivové směsi, ale ty zde vyvolávají přímo rotační pohyb. Tvůrce Sea Lion tvrdí, že tato pohonná jednotka stačí na to, aby vůz na souši dosáhl rychlosti 290 km/h.

Foto: Aktuálně.cz

V porovnání s tím se nejvyšší rychlost na vodě může zdát malá. Nejrychlejší obojživelný vůz totiž pluje největší rychlosti 96 km/h. Jenže na vodě to je rychlost hodně velká, zvláště pro cosi, co je schopno i pohybu na souši. Autor projektu Mark Witt navíc říká, že ke zvýšení rychlosti především na vodě by měl dopomoci přechod na moderní motor Mazda Renesis, samozřejmě opět s rotačními písty.

Vůz je vyroben pomocí velmi složitých technologií mj. s využitím plazmového svařování hliníku. Z hliníku jsou vyrobeny monokok, karoserie i celý interiér. Hliník se velmi obtížně svařuje, což ze Sea Lionu dělá velmi nákladnou hračku. Není to tedy úplně dostupný dopravní prostředek pro ježdění/plavání do práce. Jestli se vám ale líbí a cena není překážkou, pak můžete nejrychlejší obojživelník získat za 259 500 dolarů, tedy 5,2 milionu Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy