Nejprodávanějším autem světa je letos Ford Focus

Tomáš Rybecký
4. 9. 2012 9:20
Za prvních sedm měsíců roku našel přes půl milionu nových majitelů
Foto: Aktuálně.cz

Ford Focus je nejprodávanějším automobilem světa. Za prvních sedm měsíců roku 2012 našel přes půl milionu nových majitelů. Celkově má modelová řada Focus za 14 let výroby na svém kontě již 10 milionů zákazníků. Za prvních sedm měsíců roku 2012 předběhl Focus Toyotu Corolla i Volkswagen Golf.

K nejzajímavějším technologiím třetí generace Fordu Focus patří bezpečnostní systém Active City Stop, aktivní parkovací asistent, asistent pro jízdu v pruzích, rozpoznávání dopravních značek, sledování bdělosti řidiče, asistent dálkových světel nebo adaptivní tempomat. Pozoruhodné jsou i pohonné jednotky, především zcela nová řada přeplňovaných motorů s přímým vstřikováním benzinu EcoBoost. Chystá se také první elektrický vůz Ford v podobě Focusu Electric.

Ford zároveň oslavil 350 milionů vyrobených automobilů. „Zkuste si na okamžik představit to množství - 350 milionů automobilů," řekl John Fleming, výkonný viceprezident Fordu pro výrobu. „Odpovídá to jednomu vyrobenému vozu každých 10 sekund po dobu 109 let. A kdyby se všechny seřadily do řady, dosáhly by na měsíc a zpátky - dvakrát!"

 

Právě se děje

Další zprávy