Octavia je jako Porsche 911: Historicky nejoblíbenější modely světových značek

Volkswagen Golf v osmi generacích patří k nejprodávanějším automobilům na světě.
BMW: řada 3 - V roce 2015 překonalo BMW řady 3 hranici deseti milionů vyrobených kusů a britský magazín Autocar dokonce dodnes udává na 13,7 milionu vyráběných "trojek". Poprvé se nejčastěji sedan nebo kombi střední třídy představily v roce 1975, od té doby vzniklo, včetně té současné, sedm generací populárního modelu.
Opel: Corsa - Malá Corsa se poprvé představila v roce 1982 a v dalších šesti generacích, včetně té aktuální, se stala naprostým bestsellerem. Započítáme-li do celkových čísel i britskou variantu pod značkou Vauxhall, která první generaci prodávala pod jménem Nova, dostaneme se přes 16 milionů vyrobených kusů (Autocar udává dokonce 18,6 milionu). A toto číslo ještě určitě v následujících letech poroste.
Škoda: Octavia - V roce 1996 se Škoda rozhodla oprášit jméno Octavia. Jednalo se o první auto, které vzniklo kompletně pod taktovkou koncernu VW a na sdílené koncernové platformě. Do dnešních dnů se ve čtyřech generacích (ta poslední od roku 2019) prodalo přes 7 milionu kusů, a kdybychom počítali i původní model z roku 1959, přesáhl by počet vyrobených Octavií číslo 7,3 milionu.
Lada: Žiguli - Lady na základě Fiatu 124 nesly na odlišných trzích různá jména od číselných kódů 2101 až 2107 po označení Riva či Nova. Stále nicméně šlo o jedno a to samé auto, třebaže v průběhu času značně zmodernizované. První vyrobili v roce 1970, poslední o 42 let později. Celkový účet? Na 17,5 milionu vyrobených aut řady Žiguli.
Foto: Volkswagen
Jan Matoušek Jan Matoušek
20. 5. 2021 6:02
Čím je pro Škodu Octavia a pro Volkswagen Golf, tím je pro Lamborghini supersportovní Huracán. Na první pohled nerovné srovnání, na ten druhý jde o nejpopulárnější modely daných automobilek. Že se jednoho prodají desítky milionů a druhého jednotky tisíc, v tomto případě nehraje roli. Britský magazín Autocar přišel s přehledem nejprodávanějších modelů jednotlivých značek. Vybrali jsme 30 z nich.

Kompletní přehled Autocaru najdete pod tímto odkazem.

 

Právě se děje

Další zprávy