Nejoblíbenější auta v 15 zemích Evropy. Kde mají rádi Škody a kde naopak vede Tesla?

Jan Matoušek Jan Matoušek
29. 7. 2022 6:02
Pokračující problémy v dodávkách dílů, do toho invaze Ruska na Ukrajinu. Evropský trh s novými auty má za sebou složitý půlrok, což se odráží i na prodejích. Za první pololetí letošního roku se v Evropě prodalo "jen" necelých 5,6 milionu automobilů, o 13,7 procenta méně než loni. Výrazný pokles zaznamenaly i jednotlivé trhy. Situaci na 15 největších trzích detailně probírá následující galerie.
Foto: Vauxhall

Velká Británie - Vauxhall Corsa

Ještě loni byla druhým největším trhem s novými auty v Evropě Francie, letos její místo převzala Velká Británie, kde se prodalo 802 079 automobilů. To je sice o skoro dvanáct procent méně než loni, Francie se ale propadla ještě výraznějším způsobem. Zřetelný nárůst si pak i ve Velké Británii připisují elektromobily, zatím se jich letos prodalo lehce přes 115 tisíc a jejich tržní podíl už přesáhl 14 procent.

Nejoblíbenějším novým autem je Vauxhall Corsa, známý v Evropě pod značkou Opel. Poměrně jasně překonal druhý Ford Puma, který tak, zdá se, definitivně nahradil v očích mnohých Fiestu: právě malý hatchback s modrým oválem přitom ještě nedávno platil za dlouhodobou britskou prodejní stálici na prvních místech. Ford je ale alespoň celkově nejoblíbenější automobilkou. Dařilo se třeba také Nissanu Qashqai a do nejlepší desítky už pronikla i Tesla Model Y.

Nejprodávanější auta ve Velké Británii

Model Počet prodaných kusů
1. Vauxhall Corsa 22 212
2. Ford Puma 18 367
3. Nissan Qashqai 16 583
4. Mini 16 541
5. Kia Sportage 16 119
 

Právě se děje

Další zprávy