Řidiči vybírali nejlepší značky aut letošního roku. Patří mezi ně Škoda i Alfa Romeo

Jan Matoušek Jan Matoušek
23. 4. 2020 6:02
Průzkum Driver Power, uspořádaný britským magazínem Auto Express, i letos vyplnily tisíce majitelů aut, které byly koupeny v posledních dvou letech. Vedle modelů, které je v současnosti nejlepší vlastnit a kterým dominuje Kia Sorento, sestavili Britové i žebříček nejlepších automobilek. Jejich pořadí určili majitelé aut, objevují se tam tak i možná nečekaná jména.
Foto: Michael Kudela

10. Volvo - celkové skóre 89,55 %

Majitelé si na Volvech nejvíce cení bezpečnosti (jedna z celkem devíti hodnocených kategorií). To je přitom věc, která je pro švédského výrobce typická dlouhá léta. Bylo to totiž právě Volvo, které v roce 1959 jako první použilo tříbodové bezpečnostní pásy v sériové výbavě nového vozu. Současné modely značky se rovněž mohou pyšnit pětihvězdičkovým ohodnocením v nárazových testech organizace Euro NCAP. A po odstávce způsobené koronavirem začalo Volvo v Evropě vyrábět auta s maximální rychlostí omezenou na 180 km/h (více zde).

Není to ale jen o bezpečnosti. Majitelé si podle Auto Expressu pochvalují také provedení kabiny, ať už design, nebo kvalitu zpracování, kterému u všech nových modelů dominuje velká dotyková obrazovka. Právě multimediální systém je další oblastí, kde švédské vozy bodují. V neposlední řadě je vysoce hodnocen vnitřní prostor, včetně velikosti kufru nebo počtu odkládacích prostor, a komfort sezení na předních sedadlech.

Existují-li místa ke zlepšení, jsou to především provozní náklady, kam spadá nejen spotřeba, ale třeba i cena pojištění nebo servisu. 

 

Právě se děje

Další zprávy