Všechna čínská auta nejsou pojízdné rakve, ukázaly poslední crash testy

Martin Přibyl Martin Přibyl
15. 9. 2021 6:04
Nezávislá organizace Euro NCAP během poslední série crash testů vyzkoušela celkem pět aut, která nabídla průřez aktuálními pohonnými ústrojími. Proti zdi se rozjely benzinové Subaru Outback, plug-in hybrid Lynk & Co 01, vodíková Toyota Mirai a čistě elektrické Audi Q4 e-tron a Nio ES8. Ukázala se také zvyšující se bezpečnost čínských výrobců. Přinášíme kompletní výsledky.
Video: Euro NCAP

Audi Q4 e-tron: *****

Ochrana dospělých: 93 %
Ochrana dětí: 89 %
Ochrana chodců a cyklistů: 66 %
Asistenční systémy: 80 %

Elektrický crossover Audi Q4 e-tron je blízkým příbuzným Škody Enyaq a Volkswagenu ID.4, je ostatně založen na stejné platformě MEB. Překvapivě je to ale prémiové Audi, které Euro NCAP, co se bezpečnosti týče, hodnotí nejhůř. Q4 e-tron má o procento horší ochranu uvnitř cestujících dospělých a o něco horšího výsledku dosáhla i při testu asistenčních systémů.

Nejvíce však ztrácí v oblasti ochrany cyklistů a chodců - kvůli odlišně tvarované přídi jim hrozí vážnější zranění zejména v pánevní oblasti. Nejhorší bylo i právě mezi pěti posledními testovanými vozy. "Tvrdé A-sloupky mohou znamenat smrtelné nebezpečí," komentuje výsledky Audi rakouský autoklub ÖAMTC. Velice tvrdé jsou podle něj i některé části kapoty a spodní hrana čelního skla.

I přes tyto nedostatky nicméně Audi dosáhlo takřka na povinných pět hvězdiček.

 

Právě se děje

Další zprávy