Nejlevnější nová Octavia je tu. Stojí 457 tisíc a Škoda s ní chce lákat soukromníky

Eva Srpová Eva Srpová
24. 6. 2020 8:00
Nová, v pořadí čtvrtá generace modelu Octavia stojí v nejlevnější výbavě Active a s litrovým tříválcem TSI o výkonu 81 kW 493 900 Kč ve verzi liftback, kombík je vždy o 40 tisíc dražší. Nyní Škoda přichází s akčním modelem oslavujícím 125 let od založení firmy a slibuje snížení ceny až o 37 tisíc korun.
Foto: Škoda Auto

Výbava akčního modelu 125 let je v podstatě stejná jako u základní varianty Active, podle výrobce tedy zahrnuje tento standard: Sedm airbagů, tempomat, aktivní brzdný asistent Front Assist, asistent udržování jízdního pruhu či asistent rozpoznání únavy.

Dále je bez příplatku manuální klimatizace, elektrické ovládání všech oken i vnějších zpětných zrcátek s vyhříváním a startování tlačítkem. Výbava zahrnuje také základní multimediální rozhraní Swing s 8,25palcovou obrazovkou, digitálním radiopříjmem a funkcí SmartLink pro zrcadlení chytrého telefonu.

"Akční model 125 let primárně zaměřený na soukromou klientelu. Přináší zvýhodnění až 37 tisíc korun. Základní cena nového modelu Octavia se tak dostává na částku 456 900 Kč s karoserií liftback a 496 900 Kč ve variantě kombi," uvádí automobilka v tiskové zprávě.

Za 15 tisíc korun lze připlatit za paket Active Plus, který přidá kola z lehké slitiny, zadní parkovací senzory, navíc čtyři reproduktory a kůží potažený volant s hlavicí řadicí páky.

Novinkou v Octavii je základní motor 1.0 TSI EVO o výkonu 81 kW. Tříválec posiluje turbodmychadlo s proměnlivou geometrií lopatek, má filtr pevných částic a pracuje v hospodárném Millerově spalovacím cyklu.

Ten operuje s pečlivým časovým průběhem funkce sacích ventilů, které se zavírají až v průběhu kompresního zdvihu pístu ve válci. Maximální točivý moment (konkrétně 200 Nm) je k dispozici v nižších otáčkách než v běžném cyklu a přímé vstřikování pracuje se vstřikovacími tlaky 350 bar. Tím zajišťují nižší hydraulické ztráty a nižší spotřebu paliva.

Automobilka proto slibuje, že tento motor by měl spalovat jen 4,6 až 4,7 litru benzinu na 100 km a vyprodukovat průměrné emise 105-107 gramů oxidu uhličitého na jeden ujetý kilometr. 

Octavia lifback má zrychlit z 0 na 100 km/h za 10,8 sekundy a dosáhne maximální rychlosti 208 km/h. Akční výbavu 125 let je možné objednat nyní.

Autoreport - souboj hlasových ovládání | Video: Jakub Zuzánek, Eva Srpová, Martin Přibyl
 

Právě se děje

Další zprávy