Nejlepší rok v historii. Rolls-Royce má rekordní prodeje, letos představí nový Ghost

Nejlepší rok v historii. Rolls-Royce má rekordní prodeje, letos představí nový Ghost
Torsten Müller-Ötvös, šéf automobilky Rolls-Royce, a model Cullinan.
Cullinan Black Badge.
Unikátní výšivka na stropě modelu Phantom.
Rolls-Royce Phantom.
Foto: Eva Srpová
Eva Srpová Eva Srpová
14. 1. 2020 11:37
Britská automobilka Rolls-Royce má za sebou rok s prodejním rekordem. Dařilo se na všech trzích, kde 116 let stará značka působí, Českou republiku nevyjímaje. Zhruba 40 procent prodejů tvoří nové SUV Cullinan, zvýšil se však zájem i o vlajkovou loď Phantom.

Britská značka Rolls-Royce si dlouhodobě zakládá na tom, že není potřeba zveřejňovat přesná prodejní čísla nebo podrobné technické údaje jejích vozů. Podle mínění značky to typické klienty automobilky se soškou ve znaku zas tolik nezajímá.

Přesto se nyní pochlubila, že rok 2019 byl pro ni nejúspěšnější, co se prodejů týče. Vloni značka prodala přesně 5152 aut. O rok dříve prodeje dosáhly hodnoty 4107 vozů, nárůst je tedy 25procentní.

Nejdůležitějším trhem je pro značku Severní Amerika (zde prodá třetinu svých vozů), dále Čína a Evropa včetně Velké Británie. Nejvýraznější prodejní nárůst Rolls-Royce zaznamenal v Rusku, Jižní Koreji, Japonsku, Austrálii, Kataru a Singapuru.

"Zhruba ze 40 procent se na výsledku podílí nové SUV Cullinan, které jsme vloni uvedli do prodeje, ovšem rostl zájem i o všechny další naše vozy, tedy Wraith, Ghost, Dawn i Phantom. Cullinan přivedl ke značce zákazníky, kteří by dříve o Rolls-Roycech neuvažovali, ale setkali jsme se i s opačnými případy. Lidé, které zaujal Cullinan, se nakonec rozhodli pořídit Phantom," říká tiskový mluvčí automobilky Frank Tiemann.

Naprostá většina aut se prodává ve speciální zákaznické úpravě Bespoke a modelová řada Black Badge podle vyjádření automobilky oslovuje především mladší klientelu. V listopadu loňského roku automobilka představila Black Badge Cullinan.

Nejúspěšnější Ghost končí, přijde nový
Není bez zajímavosti, že Ghost, který je na trhu jedenáctým rokem, se těší velkému zájmu a v historii značky je modelem s nejúspěšnějšími prodejními výsledky. V prosinci 2019 sjel z výrobní linky v Godwoodu poslední vůz aktuální generace.

Letos Rolls-Royce plánuje uvedení nového modelu Ghost, k čemuž by mělo dojít pravděpodobně v květnu tohoto roku. Jeho vývoj prý trval pět let. Značka proto k ukončení výroby stávající generace připravila limitovanou edici Zenith, čítající padesát kusů. Jeden se vystavuje na showroomu v Pařížské ulici v Praze.

Ghost Zenith, vyrobilo se 50 kusů v těchto barevných kombinacích.
Ghost Zenith, vyrobilo se 50 kusů v těchto barevných kombinacích. | Foto: Rolls-Royce

Česká klientela kopíruje světový zájem
Nárůst prodejů meziročně o 40 procent zaznamenalo také české zastoupení značky Rolls-Royce. "Přesná čísla neuvádíme, ale ročně se pohybujeme v desítkách kusů," říká Eva Kadlec Dědochová, manažerka české pobočky.

Sdružení dovozců automobilů za loňský rok evidovalo 23 nově přihlášených Rollsů, to je nárůst o o více než padesát procent, předloni jich bylo jen patnáct. Do tohoto čísla se ale podle všeho započítávají i vozy prodané mimo oficiální dealerskou síť.

Podle Evy Kadlec Dědochové se velmi daří také projektu Provenance, který sama vede. Ten se zaměřuje na prodej zánovních modelů a aut z druhé ruky. Zhruba polovina aut, které zastoupení značky prodá na českém a slovenském trhu, pochází z projektu Provenance.

 

Právě se děje

Další zprávy