Nejlepší navigace? Záleží na řidiči, jaké funkce chce

Zbyněk Klíč
27. 10. 2011 13:52
Test GPS navigací Garmin-Asus, TomTom a Dynavix.

Vyznat se v klasických GPS navigacích pro auta není jednoduché. Na trhu je jich řada a není snadné poznat, která je ta nejlepší. Záleží však především na funkcích, které od navigací řidič požaduje. Přinášíme proto test těch nejznámějších modelů.

Dva modely na pomezí navigace a mobilního telefonu přináší řidičům spojená společnost Garmin-Asus: M20 a G60. Pro prosté navigování v autě je lepší druhý model, který nabízí větší displej, "em dvacítka" má zase více funkcí. Nevýhodou G60 jsou cena, občas nesrozumitelné pokyny a drobná "tlačítka", u M20 pak nutnost ovládání většiny funkcí pomocí stylusu.

Pozitivem obou navigací je pak nadstandardní výbava. Cena M20 se pohybuje kolem 10 500 korun, G60 pak přijde na 10 až 12 tisíc. Třetím zástupcem Garminu je Nüvi 255w, který oproti zmíněným modelům disponuje kvalitnějším displejem (je více navigací než mobilním telefonem) a je také podstatně levnější, stojí 5 tisíc korun. Tato verze Garminu je vhodná pro ty, kteří hledají prostou navigaci bez zbytečných kudrlinek. Odměnou za výběr jsou také bohaté mapové podklady.

Záporem jsou naopak chybové hlášky o rychlosti v České republice či rozkouskovaná navigace. Nejnovější verzí Garminu je M10, pracující na platformě Windows Mobile, který je vybaven několika milióny bodů zájmu (POI), poskytující všechny potřebné informace včetně telefonních čísel. Jeho cena je zhruba 6300 korun.

Starší Dynavix Delta III se proslavila hláškami herce Pavla Lišky. Není to však jediná výhoda uvedeného modelu, ke kterým patří také bohatá výbava a povedený vzhled. Důležitý je také velký displej. Cenově je na polovině modelů Garmin-Asus. Dalším zástupcem Dynavixu s hláškami slavného herce je model Nano 3R TMC, která je nejtenčím přístrojem na trhu. Podobně jako jeho bratříček je vybaven kvalitním displejem, na rozdíl od něj se ale nevyhýbá chybám při navigování a občas plánuje „netradiční" trasy. Cenově přijde na osm a půl tisíc korun.

Další verzí Dynavix je Nano Lite, která je vybavena kvalitními mapovými podklady, velkým displejem a slušivým designem. Obsahuje také funkci IQ Routes a pokrývá 99% popisných čísel v České republice. Stojí kolem pěti tisíc korun. Podobné funkce obsahuje i model Tera Lite, které zobrazuje budovy v 3D, obsahuje knihu jízd nebo zpracovává aktuální dopravní situaci. Jeho alternativou je Tera R s tříletou aktualizací map Evropy zdarma. Tera Lite přijde na 4300 korun, Tera R pět tisíc.

Třetí výrobce TomTom prodává modely Traffic s nejkvalitnějším GO LIVE 1005 World, která umožňuje zvětšování a zmenšování map a bohatou aktualizaci, a to za zhruba 8,5 tisíce korun. Kromě něj firma nabízí také Go Live pro Evropu s dvěma verzemi displejů (11 a 13 centimetrů) nebo o něco kvalitnější Go 1000 Traffic Europe s možností dvouleté bezplatné aktualizace map (stojí 6 až 6,5 tisíce korun). Technologií IQ Routes jsou vybaveny modely XXL IQ Routes a XL IQ Routes za 6,5 tisíc, a to i ve zjednodušené verzi pro střední a východní Evropu. Modely TomTom jsou ceněny především pro srozumitelnou navigaci, technologií IQ Routes, odhadující délku cesty podle obsazenosti silnic, a přehlednou grafiku.

 

Právě se děje

Další zprávy