Nejkultovnější auta z filmů a seriálů. Některá mluví, jiná dokážou plout pod vodou

Jan Matoušek Jan Matoušek
22. 11. 2018 6:03
Některé filmy se bez aut neobejdou. Vozidla v nich přitom nehrají jen roli rekvizity, ale naopak jednu z hlavních rolí. Z mnohých se pak stanou tak kultovní kousky, že ovlivní celou značku či směr, jímž se nějaké automobilové odvětví vydá. Vybrali jsme ta nejkultovnější auta z filmů a seriálů, bez nichž si ona díla snad ani neumíme představit.
Foto: Bond Car List, archiv

Lotus Esprit S1

Nebyl to však jen Aston Martin, v němž se Bond objevil. Dalším známým vozem agenta 007 je Lotus Esprit S1, který se objevil v díle Agent, který mne miloval. Tehdy hrál Jamese Bonda Roger Moore a jeho bílé britské kupé se umělo ze silničního vozu proměnit v ponorku. Proto si vysloužilo přezdívku Wet Nellie, odkazující na jméno gyrokoptéry Little Nellie ze snímku Žiješ jenom dvakrát. Vedle schopnosti změnit se v ponorku umělo auto pod vodou vypustit raketu země-vzduch, miny či torpédo. Na souši pro zmatení protivníků využívalo rozprašování cementu.

Celkem pro potřeby filmu vznikla dvě silniční auta, Lotus také dodal šest karoserií, z nichž jediná byla schopná pohybovat se pod vodou. Právě takový exemplář koupil v roce 2013 v aukci vizionář a majitel automobilky Tesla Elon Musk.

 

Právě se děje

Další zprávy