Nejkultovnější auta z filmů a seriálů. Některá mluví, jiná dokážou plout pod vodou

Jan Matoušek Jan Matoušek
22. 11. 2018 6:03
Některé filmy se bez aut neobejdou. Vozidla v nich přitom nehrají jen roli rekvizity, ale naopak jednu z hlavních rolí. Z mnohých se pak stanou tak kultovní kousky, že ovlivní celou značku či směr, jímž se nějaké automobilové odvětví vydá. Vybrali jsme ta nejkultovnější auta z filmů a seriálů, bez nichž si ona díla snad ani neumíme představit.
Foto: Bond Car List, archiv

Aston Martin DB5

Co by to bylo za přehlídku kultovních filmových aut bez stříbrného Aston Martinu DB5 z filmů o Jamesi Bondovi. Agent 007 si kupé z šedesátých let vyzkoušel hned několikrát. Poprvé ve snímku Goldfinger, kde mělo auto například otočnou SPZ, neprůstřelná skla, kulomety nebo vystřelovací sedadlo spolujezdce. Stejný vůz se objevil i v následujícím pokračování Thunderball. Již bez špičkového vybavení a pouze jako Bondovo osobní auto si DB5 zahrála ve Zlatém oku a pokračování Zítřek nikdy neumírá.

Zatímco v prvních dvou filmech hrál Bonda Sean Conery, v dalších dvou snímcích šlo o Pierce Brosnana. Kultovní Aston Martin si vyzkoušel i třetí Bond v podání Daniela Craiga - ten jej vyhrál v pokeru ve snímku Casino Royale. V díle Skyfall, oslavujícím padesát let od prvního filmu o agentovi 007, se objevila DB5 minimálně registrační značkou odkazující na film Goldfinger. Ve Skyfallu bylo auto  zničeno, aby se dočkalo opravy v zatím poslední bondovce Specter.

DB5 byla prvním Aston Martinem, který Bond na filmovém plátně řídí. V původní novele Goldfinger od Iana Fleminga má přitom tajný agent Aston Martin DB Mark III. Sportovní kupé britské značky se nicméně stalo pro Jamese Bonda tak ikonické, že vedle DB5 se v mnohých pokračováních objevil v jiných modelech (například V12 Vanquish nebo DBS). Vždy mělo takové auto stříbrnou barvu a řadu vychytávek.

 

Právě se děje

Další zprávy