S jakými auty jsou řidiči nejvíce spokojení? Výběr překvapí, boduje i Škoda

Jan Matoušek Jan Matoušek
15. 4. 2020 6:02
Jaká auta se vyplatí hýčkat si v garáži? Na to hledá každým rokem odpověď britský magazín Auto Express ve svém rozsáhlém průzkumu přímo mezi majiteli jednotlivých vozů. Téměř vždy jde o přehlídku poměrně různorodých automobilů a jinak tomu není v letošním roce. Podívejte se na auta, která je dle britských řidičů nejlepší vlastnit. Nechybí ani dvě Škody.
Foto: Lexus

8. Lexus IS - celkové skóre 91,64 %

Lexus IS nepatří minimálně na českém trhu k nejprodávanějším a už ani nejnovějším modelům (nabízí se od roku 2013), v různých statistikách spolehlivosti se však pravidelně objevuje na čelných příčkách, a není proto překvapením, že se dostal i mezi nejlepších deset aut pro rok 2020 dle britských řidičů. A IS získalo i dílčí titul jako nejlepší prémiové kompaktní auto.

Skóre je opět o nějakou tu setinu procenta lepší než u Hyundai a Superbu (mimo jiné to ukazuje také vyrovnanost žebříčku). Majitelé vozu vyzdvihují třeba již zmíněnou spolehlivost nebo jízdní vlastnosti - od naladění brzd a řízení až po komfort. Nízké jsou rovněž provozní náklady a naopak vysoká kvalita výroby. Pohledný design nabízí auto nejen zvenku, ale i uvnitř.

Lexus výrazněji pokulhává v jediné oblasti. Tou je multimediální systém se špatnou konektivitou a ne příliš přívětivým rozhraním. Celkem 14,5 procenta majitelů potom nahlásilo nějakou poruchu, nejčastěji týkající se elektroniky.

 

Právě se děje

Další zprávy