Statistiky německých STK: Zánovní Dacia bývá v horším stavu než jedenáctileté Porsche

Martin Přibyl Martin Přibyl
11. 11. 2019 6:03
Německá organizace TÜV Süd, která má pod patronátem tamní technické kontroly vozidel, vydala svůj letošní žebříček spolehlivosti. Tedy pořadí aut podle toho, jak často u nich technici objevují závažné závady, kvůli nimž musí majitel vozu kontrolu opakovat. Tentokrát propadl i Volkswagen. Podívejte se na výsledky.
Foto: iStock

Jak výsledky číst?

Statistiky z STK z principu nemohou dokonale vypovídat o spolehlivosti vozidel. Kromě toho, že zahrnují i problémy spojené s běžným opotřebením, mohl majitel závady před samotnou kontrolou opravit a technici na ně nepřišli. Do velké míry ale ukazují to, v jakém stavu se ten konkrétní model v Německu nachází, jak o něj jeho průměrný majitel pečuje.

Ostatně výsledky to potvrzují, protože ve většině kategorií (a zejména mezi staršími vozidly) se na prvních místech objevují buď hýčkané sportovní vozy s nízkými nájezdy, nebo auta oblíbená mezi starší generací, která mnoho nenajede a o auta se stará svědomitěji. Na opačném konci žebříčku jsou naopak levné nebo firemní vozy, jejichž majitelé častěji údržbu zanedbávají.

I to je ale směrodatná informace, pro jaké auto se do Německa vydat. Výsledky najdete na dalších snímcích.

 

Právě se děje

Další zprávy