Nejlépe se podle průzkumu parkuje v Hradci Králové

Radek Pecák Radek Pecák
2. 9. 2010 9:11
Nejlevnější parkování placené zóně je z velkých měst v Ústí nad Labem
Parkování. Ilustrační foto.
Parkování. Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Ať už jste místní obyvatel nebo do města přijedete za prací nebo jako turista, nejlépe se vám bude ze středně velkých měst České republiky parkovat v Hradci Králové.

Vyplynulo to z průzkumu společnosti Empirica, která porovnávala podmínky pro parkování v Ústí nad Labem, Chomutově, Pardubicích, Hradci Králové, Liberci, Českých Budějovicích, Plzni, Olomouci, Opavě, Jihlavě, Zlíně a Karlových Varech. Výzkum se tedy netýkal Prahy, Brna a Ostravy.

Nejlevnější parkování na místech, která spadají pod parkovací hodiny, je na severu Čech. V Ústí nad Labem stojí první hodina v průměru 10 korun, v Chomutově 12. Přes dvacku se musí platit v Jihlavě, Zlíně a Karlových Varech. Ty jsou s průměrnou cenou 25 Kč za první hodinu ze zkoumaných měst nejdražší.

Jen ve čtyřech městech lze platit pomocí SMS

Pokud chcete zaparkovat na placené zóně u automatu, musíte mít stále ještě ve většině měst připravené drobné mince. Jen čtyři města - České Budějovice, Hradec Králové, Chomutov a Ústí nad Labem připouštějí také možnost zaplatit za parkování formou textové zprávy z mobilního telefonu.

Zajímavý je přístup jednotlivých magistrátů k parkováním pro rezidenty. V Karlových Varech dostanou obyvatelé splňující stanovené podmínky parkovací kartu na první vozidlo zcela zdarma. To se týká i podnikatelů, kteří mají v zóně placeného stání svoji provozovnu. Ti pak dostanou takzvanou abonentní kartu.

V Opavě a Ústí nad Labem za rezidentní kartu lidé zaplatí spíše symbolických 400 Kč a v ostatních se ceny pohybují od jednoho do dvou tisíc Kč.

V Hradci úředníky nezajímá registrační značka

Ve Zlíně se sena vlastně nedá určit, protože tam rezidenti platí za parkování stejně jako návštěvníci města v parkovacích automatech prostřednictvím speciální dobíjecí karty. Mají však nižší tarif než návštěvník.

Chytrý přístup k vydávání karet pro obyvatele zvolili v Hradci Králové. Tam kartu (za průměrnou cenu 1133 Kč) dostane člověk a ne vozidlo. Pokud tedy někdo potřebuje zaparkovat před domem služební vozidlo nebo mu zloději ukradli registrační značku a on si musel vyřídit novou nebo si třeba koupil úplnějiný vůz, nemusí kvůli tomu běhat na úřad pro novou kartu. Stejný přístup je i k držitelům abonentních karet. Ti také (za 8280 Kč) dostanou přenosnou kartu.

Stále jen zhruba v polovině zkoumaných měst jsou k dispozici parkovací místa na záchytných parkovištích u MHD nebo parkovací domy.

Parkoviště P+R či parkovací domy jsou někde zadarmo 

Opět lze jen chválit zodpovědné činitele v Hradci Králové. Tam totiž návštěník města, který zaparkuje na parkovišti P+R, neplatí za první den parkování vůbec nic! Cenově velmi přijatelné je také parkování na parkovišti P+R ve Zlíně, kde to stojí na den 25 Kč. V Karlových Varech je naopak nejdražší. Stojí to 250 Kč. Pardubice a Olomouc jsou uprostřed cenové hladiny. Celodenní parkování tam stojí 100, respektive 90 Kč.

Některé radnice se snaží parkování na ulicích regulovat i díky dostupným cenám za parkování v parkovacích domech. Například v Ústí nad Labem je to zcela zdarma, V Opavě stojí 1. hodina pět korun, v Liberci 6. V Hradci Králové pak 15 a v Pardubicích 20. Nejdražší jsou opět Karlovy Vary, kde to stojí přinejmenším 30 Kč.

Absolutně žádnou možnost zaparkovat jinde než na ulici (případně v obchodním centru) návštěvníkům města nedávají v Českých Budějovicích, Plzni, Chomutově a Jihlavě.   

 

Právě se děje

Další zprávy