Trh s novými auty se propadl na polovinu, z top 10 posílil jen Ford

Martin Přibyl Martin Přibyl
8. 10. 2018 15:30
Historie snad nepamatuje případ, že by český trh s novými auty spadl během jediného měsíce na polovinu toho, co se automobilkám podařilo prodat měsíc předtím. Něco takového přišlo až ve srovnání srpna a září 2018. Jedná se o ojedinělý trend, nebo nejsme v Evropě sami? A jak se dařilo deseti dlouhodobě nejúspěšnějším automobilkám?

Na žebříček nejprodávanějších aut se můžete podívat zde.

Foto: Volkswagen

2. Volkswagen: -80,3 %

Na výsledku Volkswagenu se nestihnutá homologace projevila ještě více než u Škodovky. Ta totiž mohla do větší míry využít omezenou sérii, kterou lze navzdory tomu, že vozy do ní zařazené nesplňují nové předpisy, přihlásit i po 1. září. Její velikost se ale odvíjí od výše loňských prodejů - výhoda pro tradičně velice silnou domácí automobilku. Prodejci VW se v srpnu hojně předzásobili zejména populárním SUV Tiguan, v září ale jeho registraci v porovnání se srpnem klesly téměř o 90 %, Golf zaznamenal 83% propad.

Výrazné oslabení pozice VW v září znamená, že v porovnání ledna až září 2018 a stejného období vloni automobilka lehce ztrácí. Její prodeje klesly o 1,3 % na 20 310 vozidel. 

 

Právě se děje

Další zprávy