Trh s novými auty se propadl na polovinu, z top 10 posílil jen Ford

Martin Přibyl Martin Přibyl
8. 10. 2018 15:30
Historie snad nepamatuje případ, že by český trh s novými auty spadl během jediného měsíce na polovinu toho, co se automobilkám podařilo prodat měsíc předtím. Něco takového přišlo až ve srovnání srpna a září 2018. Jedná se o ojedinělý trend, nebo nejsme v Evropě sami? A jak se dařilo deseti dlouhodobě nejúspěšnějším automobilkám?

Na žebříček nejprodávanějších aut se můžete podívat zde.

Foto: Aktuálně.cz

Český meziroční pokles o 40 %

Po rekordních srpnových prodejích (27 830 aut) přišel rekordní pád. V září se prodalo jen 14 532 aut, což je nejhorší zářijový výsledek od roku 2013 a nejslabší měsíční statistika od srpna 2014. V meziročním srovnání to znamená téměř 40% propad. Jedná se o trend, který má souvislost s příchodem nových emisních předpisů. Od 1. září nelze s výjimkou omezené série přihlásit nový automobil, který přísnější normu nesplňuje.

Automobilky to musely řešit, jinak hrozilo, že jim na skladě zůstane řada neprodejných aut, s nimiž nebudou moci udělat nic jiného, než je nechat sešrotovat. Na řadu tedy přišly výprodejové akce, někteří prodejci registrovali auta sami na sebe, aby je následně mohli po prvním září prodat se slevou jako skladové nebo zánovní vozy.

Po srpnovém boomu tak zářijový propad vyrovnává bilanci. Pokud byste srovnali prodeje nových aut v období ledna až září 2018 se stejným časovým úsekem vloni, zjistíte, že došlo jen k nepatrnému nárůstu o 1,1 %. V případě, že bude trh do zbytku roku do velké míry nasycen auty narychlo registrovanými během prázdnin, je dost pravděpodobné, že dosavadní stagnaci nahradí ve srovnání celých roků 2017 a 2018 dokonce pokles.

 

Právě se děje

Další zprávy