Miliardáři opět utráceli. Nejdražším autům letošního roku vévodí Mercedes za miliardy

Jedno z nejdražších aut letošního roku: Bugatti Type 57SC Atalante z roku 1937.
10. Ferrari 375 America Vignale Cabriolet, rok 1954, cena 173,1 milionu korun (7,595 milionu dolarů)
Čím je tento Mercedes vlastně tak vzácný? Patří totiž k milníkům ve vývoji sportovních aut trojcípé hvězdy, má racčí dveře a také vznikl jen ve dvou kusech, které smějí legálně na silnice. Jeden Mercedes v květnu prodal, druhý ale zůstává v jeho sbírce.
Foto: Copyright and Courtesy of Gooding & Company, Images by Brian Henniker
Jan Matoušek Jan Matoušek
29. 12. 2022 6:02
Rok 2022 přinesl fanouškům automobilů řadu novinek i změn a také nové nejdražší auto planety. Řeč není o nějakém speciálním Rolls-Roycu, ale Mercedesu z roku 1955. V květnu se jedno ze dvou kupé 300 SLR Uhlenhaut prodalo v přepočtu za skoro 3,3 miliardy korun a stanovilo nový aukční rekord. Za výjimečné sumy se však prodávala i další auta, vévodí jim přitom značka Ferrari.

Hned šest z jedenácti aut, která se v letošních aukcích prodala nejdráž, má ve znaku vzpínajícího se koníka z Maranella. Přehled nejdražších aut dala dohromady stránka Top Classic Car Auction, která čerpala ze všech veřejných dražeb automobilů.

Třímiliardový Mercedes ujel naprosto všem, v pořadí druhé Ferrari 410 Sport Spider, shodou okolností také z roku 1955, se prodalo zhruba sedmkrát levněji. Pořád je to ale suma, kterou si běžný smrtelník dovede jen těžko představit: v přepočtu přes půl miliardy korun.

Až na jedinou výjimku byla všechna letošní rekordní auta vyrobena do roku 1966. Tou výjimkou je monopost Ferrari F2003 GA Michaela Schumachera, s nímž německý sedminásobný mistr světa závodil v roce 2003 (a vyhrál s ním svůj předposlední mistrovský titul).

Naopak nejstarším autem z rekordního seznamu je Hispano-Suiza H6C Tulipwood Torpedo z roku 1924, které nového majitele našlo na tradiční aukci domu RM Sotheby's v kalifornském Monterey. Celkem šest aut, která se do přehledu dostala, se prodalo právě tam. Možná si vybavíte, že na stejné dražbě se prodal i jeden ze dvou existujících kusů československého kabrioletu Aero 50 Dynamik s karoserií Sodomka. V porovnání s auty, která najdete v galerii, ale stál směšné peníze: v přepočtu asi 8,5 milionu korun.

Také v Česku se letos uskutečnilo několik veřejných dražeb, byť s cenami posazenými výrazně níže než u největších aukčních domů. Například poslední říjnovou neděli se v Praze konala aukce několika aut i motocyklů, z nichž nejdražší byla Tatra 613 Speciál za 1,42 milionu korun. Rekordy jako v minulých letech, kdy se třeba prodala téměř nejetá Škoda 100 za 1,85 milionu, letos v Česku nepadly.

O pár týdnů později pak v Lysé nad Labem pro změnu bodovala Tatra 603-2, které se podle předních světel říká šilhavka. Ta se prodala za 1,74 milionu korun. Zaujala i Jawa 500 OHC 15/00 "šnek", která se na stejné aukci prodala za 1,25 milionu korun. Na zmíněné aukci v Praze v říjnu přitom stejný typ změnil majitele za necelý milion korun.

10 nejdražších aut roku 2022 najdete v galerii.

 

Právě se děje

Další zprávy