Nejbláznivější automobilová "nej"? Rekordy, nad kterými zůstává rozum stát

Tahle placka se jmenuje Mirai, což v japonštině znamená budoucnost. Ale pozor, není to vodíková Toyota...
Fenoménu knihy rekordů se lze jen stěží vyhnout. Přitom "Guinnessovka" vznikla vlastně náhodou. Po jednom podzimním honu se ředitel pivovarů Guinness sir Hugh Beaver nemohl s jinými myslivci shodnout, který z evropských lovných ptáků je nejrychlejší. Jestli je to kulík zlatý (na fotce), nebo koroptev. A napadlo ho, že vlastně neexistuje žádná publikace, která by na to dala spolehlivou odpověď. Při představě, že k podobným sporům nepochybně dochází ve všech těch osmdesáti tisících hostincích ve Spojeném království a v Irsku, se to sir Beaver rozhodl napravit.
Pomoc našel u dvou studentů, bratrů McWhirterových, kteří sestavili první Guinnessovu knihu rekordů z přírody a řady oblastí lidské činnosti. Zelená publikace byla vydána v srpnu 1955 v nákladu jen 1000 kusů, ale hned v následujícím roce to byl po vstupu na americký trh již sedmdesátinásobek. A před půlstoletím společnost Guinness Superlatives Ltd. poprvé vydala i speciální verzi věnovanou automobilům, do které každoročně přibývají nové rekordy. Kromě všelijakých prvenství z automobilové historie a různých automobilových superlativů to jsou mnohdy hodně bizarní záležitosti.
Nejdelší automobil světa: 30,5 m. Automobilového jezevčíka postavil koncem 70. let Američan Jay Ohrberg, tvůrce řady slavných hollywoodských filmových aut. Svoji 30,5 m dlouhou limuzínu s 26 koly vybavil dokonce bazénem a přistávací plochou pro vrtulník. Auto pojmenované Americký sen sloužilo jen pro různé večírky, jezdit se s ním prakticky nedalo.
Nejdále v jedoucím autě zachycený vystřelený šíp: 57,5 ​​m. Rakouský importér vozů Škoda inicioval neobvyklý rekord, při němž rakouská olympijská lukostřelkyně Laurence Baldauffová na armádním letišti v Zeltwegu vystřelila šíp a Markus Haas stojící v Octavii RS 245 ho zachytil holou rukou. Šíp přitom letěl rychlostí okolo 215 km/h!
Foto: Okayama Sanyo High School
Vladimír Löbl
4. 5. 2021 6:03
Guinnessova kniha rekordů je extrémně populární. Již půl století vychází speciální verze věnovaná automobilům, do které každoročně přibývají nové rekordní počiny. Sestavili jsme pro vás seznam těch nejzajímavějších.
 

Právě se děje

Další zprávy