Místa, kde se často bourá. Toto jsou nové nejnebezpečnější křižovatky v Česku

Eva Srpová Denis Chripák Eva Srpová, Denis Chripák
19. 5. 2020 6:02
Podrobný přehled míst, kde v Česku v loňském roce docházelo k častým nehodám s těžkými zdravotními následky nebo smrtí vydala pojišťovna Allianz. Seznam nebezpečných míst na silnicích vychází z údajů veřejně dostupné databáze dopravních nehod evidovaných Policií ČR, následně zpracovaných podle přesně stanovené metodiky. Podívejte se do přehledu, kde byste měli být za volantem obzvlášť obezřetní.

Mapa nejrizikovějších míst v Česku

markerza rok 2019 markerza rok 2016-2018 markeropravené lokality

Nejrizikovější místa v Česku za rok 2019

Metodika, podle které se sestavuje přehled Allianz Automapy s nejvíce rizikovými místy na českých silnicích, vychází z evidence nehod a jejích následků vždy v jednom kalendářním roce.

Mezi nejvíce rizikové lokality se zařadí tehdy, pokud v konkrétním úseku došlo alespoň ke dvěma na sobě navzájem zcela nezávislým dopravních nehodám s těžkými zdravotními následky nebo smrtí a mezi nimiž zároveň nebyla vzdálenost větší než 100 metrů. Analýza se týká nehod na dálnicích, rychlostních silnicích a silnicích I. třídy.

Allianz sestavuje přehled od roku 2016 projekt se zabývá hledáním nových rizikových míst. Upozorňuje tak na lokality, které nebyly od roku 2016 identifikovány v žebříčcích nehodovosti, avšak v roce 2019 splnily daná kritéria.

Z top desítky nejnebezpečnějších úseků se v roce 2019 dva objevily ve Středočeském, dva v Libereckém, a dva v Jihočeském kraji. Po jedné příčce obsadily kraje Královéhradecký, Pardubický, Ústecký a Vysočina. Kde přesně k nehodám často dochází, si můžete prohlédnout v infografice.

 

Právě se děje

Další zprávy