Nabouraný Enyaq jako auto z Tour de France jen vypadá. Jde o reklamní vůz Škody

Eva Srpová Eva Srpová
22. 2. 2023 17:24
V úterý v pražské Budějovické ulici došlo k hromadné nehodě s účastí celkem pěti vozů. Jedním z nich byl elektromobil značky Škoda Enyaq. Vůz vypadá přesně jako "red car" pro ředitele závodu Christiana Prudhomma, který už třikrát vedl peloton cyklistů na Tour de France. Není to však on.
Foto: Jakub Wehrenberg

Aktualizace: Redakce mylně uvedla, že se jedná o vůz z Tour de France. Omlouváme se. 

Jde o pravděpodobně "nejnatáčenější" Enyaq na světě. Červený, hojně polepený Enyaq byl už třikrát za sebou automobilovou hvězdou na světoznámém cyklistickém závodě Tour de France, který prostřednictvím televizních kamer sledují po celém světě desítky milionů diváků.

Ve většině etap vůz peloton závodníků vede. Vozí ředitele závodu Christiana Prudhomma, který po odklopení střešního okna pomocí žlutého praporku jednotlivé etapy odmávne.

V úterý v devět hodin dopoledne došlo v Praze 4, konkrétně v Budějovické ulici ve směru na ulici Na Strži, k hromadné nehodě. Jedním z vozů byl červený Enyaq, který díky barvě i polepům vypadá přesně jako ten z Tour de France. Není to však on.

"Zmíněný vůz je zapůjčen našemu sponzoringovému partnerovi v rámci aktivace hobby závodu L’Etape Czech Republic by Tour de France. Nejedná se o ředitelský vůz Tour de France určený pro ředitele závodu, ale standardní sériový vůz Enyaq iV, který svými polepy známou předlohu jen evokuje," uvádí tiskový mluvčí Pavel Jína z Škody Auto.

Podle vyjádření pražských policistů nehodu způsobil černý Ford Focus Combi, který náhle vyjel z pravého pruhu do levého, ve kterém jel Enyaq, a vlivem nárazu ho natlačil na středovou část čtyřproudové silnice, kde se nachází parkovací pás. Došlo tak i k poškození několika dalších zaparkovaných vozů.

"Střet si vyžádal dvě zranění. Zkouška na alkohol byla negativní. Okolnosti nehody stále prošetřují policisté," sdělil Jan Rybanský, tiskový mluvčí pražské policie.

K nehodě byli vedle policie přivoláni také hasiči, zřejmě i kvůli tomu, že se jedná o bateriový vůz. Místo nehody tak bylo obsypané mnoha vozy Integrovaného záchranného systému. Rozsah poškození na Enyaqu tiskové oddělení Škody Auto nechce na dotaz Aktuálně.cz komentovat.

Informaci o nehodě včetně krátkého videa pověsil na sociální síť Twitter Jakub Wehrenberg. Pod tweetem se spustila diskuse mimo jiné i o riziku nehod s elektromobily. "Kde je požár? Vždyť je to elektrické auto, to vždy vzplane a vybuchne!", komentoval například Lukáš Kroča. 

Jiní uživatelé sítě zase připomněli, že se jedná o komplikované místo v Praze, kde k nehodám dochází poměrně často. Do parkovacích míst se špatně najíždí i vyjíždí a při couvání má řidič horší výhled do vozovky. Jiní málo pozorní řidiči jedoucí v pravém pruhu se zase náhle rozhodnou zaparkovat na prázdné místo a nezkontrolují si, zda vedle nich někdo nejede.

 

Právě se děje

Další zprávy