Nedostatek čipů nevadí. Koncern Daimler navzdory nižším prodejům zvýšil svůj zisk

ČTK ČTK
29. 10. 2021 10:50
Německý automobilový koncern Daimler ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil provozní zisk o 18 procent na 2,6 miliardy eur (66,9 miliardy Kč), a překonal tak odhady analytiků.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Mercedes-Benz

Tohoto hospodářského výsledku automobilka dosáhla navzdory poklesu prodeje vozů divize Mercedes-Benz o 30 procent kvůli globálnímu nedostatku čipů. Koncern se zaměřil na ziskovější vozy a snížil náklady. Společnost uvedla, že by měla splnit cíl zisku za celý tento rok.

Analytici dotazovaní společností Refinitiv odhadovali, že podnik vykáže provozní zisk 2,3 miliardy eur. Tržby společnosti se téměř nezměnily a činily 40,1 miliardy eur oproti 40,3 miliardy eur ve třetím čtvrtletí 2020.

Automobilka uvedla, že očekává zlepšení dodávek čipů ve čtvrtém čtvrtletí a že "převažující strukturální nedostatek polovodičů zůstane problémem i v roce 2022, ale měl by se zlepšit ve srovnání s rokem 2021". Společnost však varovala, že "je nadále obtížné poskytnout přesnou prognózu, jak se bude situace v oblasti dodávek vyvíjet".

Společnost Daimler konstatovala, že ve třetím čtvrtletí měla "přísnou kontrolu" nad náklady a zaměřila se na ziskovější modely, včetně těch od značek Maybach a AMG. Letos očekává koncern nižší prodeje značky Mercedes-Benz oproti roku 2020. Prognózu marže mezi deseti a dvanácti pro tuto divizi ale zachoval.

Společnost rovněž zachovala svou prognózu marže ve výši šest až osm procent pro divizi výroby nákladních automobilů a autobusů Daimler Trucks, která má být oddělena v prosinci.

Daimler plány na oddělení divize a uvedení jejích akcií na burzu představil začátkem února. Koncern tehdy rovněž uvedl, že jeho zbývající část zahrnující výrobu osobních aut se v budoucnu přejmenuje na Mercedes-Benz.

 

Právě se děje

Další zprávy