Noční můra na cestě autem v zahraničí. Jak předejít problémům při nehodě nebo poruše?

Martin Přibyl Martin Přibyl
1. 8. 2019 15:17
Českým internetem (a zejména bulvárními servery) proletěl nedávno příběh rodiny z Náchoda, která zůstala cestou z dovolené tři dny stát s porouchaným vozem na odpočívadle v Polsku. Nikdo z rodiny prý neměl funkční mobil, chyběly jim peníze, a tak se rozhodli dát na auto ceduli SOS a čekat, až se nějaký jiný řidič smiluje a pomůže jim. To se stalo až po třech dnech. Nemuselo k tomu ale vůbec dojít.

Opomeňme teď fakt, že se snad na každé druhé čerpací stanici dá koupit adaptér do 12V autozásuvky/zapalovače, přes který se dá mobil nabít. Případně se na cestu vyplatí vzít i powerbanku, kterou mobil rovněž v nouzi oživíte. Stejně tak na nouzové číslo 112 se dá zavolat i bez aktivního roamingu a přes síť jiného operátora. A zapomeňme i na to, že peníze nahradí platební karta, kterou má dnes také téměř každý.

My se zaměříme na asistenční služby, které na zahraničních cestách přinesou vítanou jistotu. S těmi nejlepšími budete, když už se něco stane, potřebovat v podstatě jen nabitý a funkční mobilní telefon.

Foto: iStock

Připlaťte a možnosti se rozšíří

Pojišťovny ale dnes nabízí i další a vyšší úrovně asistence, které jsou spojeny s vyššími sazbami pojištění (povinného ručení) nebo jsou dostupné za příplatek. Asistenční služby v takovém případě mohou krýt širší spektrum situací (vztahují se třeba i na záměnu paliva, poškození auta zvířetem nebo jeho odcizení), dostanete i vyšší limity krytí asistenčních zásahů.

K dispozici jsou rovněž služby, které limity plnění do velké míry postrádají. V takovém případě není omezen odtah, asistenční služba dokonce může přepravit zdarma řidiče pro opravené auto, případně zajistit náhradního šoféra, pokud by původní ze zdravotních důvodů nemohl pokračovat v cestě. Podobné rozšířené asistenční služby si obvykle volí lidé, kteří s autem jezdí častěji nebo jezdí častěji za hranice Česka..

 

Právě se děje

Další zprávy