Návrat Toyoty do motorsportu. Bude mít vůz pro Le Mans

Radek Pecák Radek Pecák
18. 10. 2011 5:51
auto

Po několika letech, kdy se neúčastnila ani šampionátu v rally, ani seriálu Formule 1, se Toyota vrátí příští rok do světového motorsportu.

Automobilka zveřejnila plány na účast ve vytrvalostním závodu 24hodin Le Mans 2012.

Foto: Toyota

Nasazený vůz bude postaven na prototypovém podvozku LMP1 od TMG a bude jej pohánět hybridní soustava se zážehovým motorem, vyrobená společností Toyota Motor Corporation v Japonsku.

Základnou týmu bude technické centrum TMG pro sportovní vozy v německém Kolíně nad Rýnem, kde byla též navržena, vyvinuta a vyrobena podvozková platforma LMP1.

Vůz bude připraven vyjet na přelomu roku a začátkem roku příštího pak absolvuje rozsáhlý testovací program.

Tadashi Yamashina, jeden z výkonných ředitelů Toyota Motor Corporation a předseda představenstva TMG, uvedl: „Toyota Motor Corporation se závodů Le Mans zúčastnila již v minulosti, ale díky nasazení naší hybridní technologie nás čekají zcela nové výzvy. S technologií hybridního pohonu chceme přispět zcela novou kapitolou do historie automobilového závodu 24 hodin Le Mans i světového šampionátu vytrvalostních závodů FIA. Zkušenosti získané v rámci tak náročné motoristické disciplíny chceme kromě toho využít k dalšímu zlepšování našich technologií určených pro sériově vyráběné automobily."

 

Právě se děje

Další zprávy