Nápis Professional nyní označí dodávky Fiat. Už ho má Dobló

Radek Pecák Radek Pecák
11. 2. 2015 7:24
Oproti dosud prodávanému Doblu nyní konstruktéři zapracovovali na odhlučnění kabiny (zlepšení o 3 decibely) a rovněž vyladili řazení.
Škála nabízených variant je velice široká.
Škála nabízených variant je velice široká. | Foto: Fiat

V polovině února začíná tuzemské zastoupení automobilky Fiat prodávat modernizované nákladní i osobní provedení svého úspěšného modelu Dobló.

Kromě pozměněného designu nyní nové provedení od toho dosavadního, v případě užitkových verzí van a combi, odlišuje také nápis Professional, který se nachází pod kulatým logem italské značky na zádi vozu. Dobló ho dostalo jako první, v následujícím období se postupně objeví na všech dodávkách Fiatu.

Luxusnější osobní verze, která má v ceníku název Panorama, se ale bez tohoto označení nadále obejde.

Foto: Aktuálně.cz

Předností Fiatu Dobló i nadále bude obrovská škála variant, která je dána výběrem  ze čtyř karosářských provedení (skříň, combi, plošina a valník), dvou výšek karosérie a dvou rozvorů.

Vnitřní prostor je obrovský

Auto může pohánět buď atmosférická benzinová čtrnáctistovka, nebo přeplňovaný zážehový motor o stejném zdvihovém objemu válců, případně turbodiesely s objemem 1,3 1,6 nebo 2,0 litru.

Pod logem na zádi je teď nápis označující divizi Professional.
Pod logem na zádi je teď nápis označující divizi Professional. | Foto: Fiat

Poslední možností je motor spalující stlačený zemní plyn. Jeho spotřeba činí 4,9 kilogramu CNG na 100 kilometrů a zásoba plynu v nádržích postačuje na ujetí 625 kilometrů.

Oproti dosud prodávanému Doblu nyní konstruktéři zapracovali na odhlučnění kabiny (zlepšení o 3 decibely) a rovněž zlepšili řazení. Jak jsme se sami mohli přesvědčit, páka šestistupňové manuální převodovky se nyní ve svých drahách pohybuje zcela precizně.

Nákladový prostor pojme přes pět metrů krychlových.
Nákladový prostor pojme přes pět metrů krychlových. | Foto: Fiat

Jízdní vlastnosti jsou, s ohledem na kategorii dodávek, velmi dobré. Stabilitě při změnách směru napomáhá sériově montovaná víceprvková zadní náprava.

Do skříňové varianty je možno naložit až 5,4 metru krychlového nákladu, vůz pojme také dvě europalety. Drátěnou přepážku u spolujezdce vpředu je možno v případě potřeby otevřít a dovnitř se tak vejdou roury či jiné dlouhé předměty, které by jinak musely vyčuhovat ven ze zádi. Náklad může mít celkovou hmotnost až jednu tunu.

Cestující ve všech třech řadách mají dostatek místa.
Cestující ve všech třech řadách mají dostatek místa. | Foto: Fiat

Osobní verze Panorama je schopná přepravovat až sedm lidí. Sedadla ve druhé a třetí řadě lze sklápět či dokonce vyjímat z vozu.

Zavazadlový prostor v případě varianty s kratším rozvorem pojme 790 litrů, u prodlouženého vozu jde dokonce o 1050 litrů.

V interiéru se nachází celkem 23 úložných prostor, které mají dohromady objem dalších 200 litrů.

Zpracování palubní desky se velmi přiblížilo kvalitě obvyklé v klasických osobních vozech.
Zpracování palubní desky se velmi přiblížilo kvalitě obvyklé v klasických osobních vozech. | Foto: Fiat

Základní cena užitkové varianty je nyní  216 900 korun bez DPH, zájemci o Panoramu si musí připravit 319 900 Kč na automobil s pěti sedadly. V základní výbavě jsou čtyři airbagy, boční posuvné dveře na obou stranách karosérie, asistent pro jízdu do kopce a palubní počítač.

Za příplatek nebo ve vyšších výbavách je k mání například i navigace nebo automatická klimatizace.

Porovnání cen a výbav nového Fiatu Dobló s konkurenty Citröenem Berlingo a Dacií Dokker najdete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy