Někteří na ně nadávají, jiní na ně nedají dopustit. Přehled automobilových asistentů

Martin Přibyl Martin Přibyl
15. 5. 2019 6:02
Elektronické systémy se staly nedílnou součástí moderních aut. Jedni je vítají pro jejich přínos bezpečnosti, další zatracují, protože nechtějí, aby jim počítače „kecaly“ do řízení. Přinášíme přehled moderních funkcí, které vám mohou zachránit život nebo alespoň plechy. Nutno podotknout, že většinu systémů na dalších stránkách můžete vypnout nebo jejich činnost omezit.
Foto: Škoda Auto

Asistent jízdy v pruzích (LKA – Lane Keeping Assist)

Status: od roku 2022 bude povinný, v řadě aut již dnes standardně

A další systém, který pomůže nepozorným. Pomocník udržující vůz v jízdním pruhu však tak trochu vyplývá i z našich požadavků: všichni totiž chceme řídit velká auta s rychle reagujícím řízením. Z toho se tak vytrácí jistá vláčnost okolo středové polohy, která by vám zabránila, abyste kvůli drobnému pohybu vjeli do vedlejšího jízdního pruhu. A právě situace, kdy nechtěným pohybem volantu vyjedete mimo svůj vyhrazený prostor na silnici, asistent řeší.

Jak funguje? Kamera za čelním sklem snímá prostor před autem a čte vodorovné dopravní značení. Jakmile počítač vyhodnotí, že auto míří za čáru, aniž by řidič "hodil" blinkr, upozorní ho na to nebo zasáhne.

 

Právě se děje

Další zprávy