Nabourané a staré přes 30 let? Nevadí, tohle Porsche se prodá za 10 milionů, tvrdí odborníci

Jan Markovič Jan Markovič
22. 8. 2018 9:42
Některé vozy jsou tak vzácné, že po nich skočí sběratelé, i když prodělaly těžkou nehodu. To je i případ Porsche 959 z roku 1987, ve své době nejrychlejšího auta světa. Aukční síň, která jej o víkendu nabídne k prodeji, odhaduje jeho cenu v přepočtu na 10 milionů korun. Nebourané by ale přišlo minimálně na dvojnásobek.
Supersport z osmdesátých let to schytal, motor ale funguje. | Video: YouTube.com

Porsche 959 z konce osmdesátých let patří mezi velmi ceněné sběratelské vozy. Automobilka ho vybavila tou nejlepší technikou, kterou v té době měla k dispozici. Auto s pohonem všech kol se na krátký čas zapsalo do Guinnessovy knihy rekordů jako nejrychlejší sériově vyráběný vůz světa, když uhánělo rychlostí 317 km/h. Vzácného vozu vzniklo jen 337 kusů.

Dnes se Porsche 959 prodává za částky okolo 20 milionů korun, za auto na videu chtěl prodejce zhruba před rokem v přepočtu 25 milionů. Vůz však naboural, a tak ho nyní prodává za mnohem nižší cenu. Aukční síň Mecum, přes kterou by mělo poškozené auto změnit majitele, odhaduje finální částku na 10 milionů korun.

Auto se bude prodávat v dražbě v rámci výstavy veteránů a youngtimerů v kalifornském Monterey. Jde o nejvýznamnější akci svého druhu v USA., která přitahuje sběratele z celého světa. Kupce by si tedy i takto poškozený vůz mohl najít.

 

Právě se děje

Další zprávy