Na západě nohu z plynu: Německo zpřísňuje pokuty za rychlost i parkování

Martin Přibyl Martin Přibyl
27. 4. 2020 14:16
V Německu začíná od úterý 28. dubna platit novela zákona o silničním provozu. Nejvýraznější změnou je navýšení pokut za rychlost i parkování. Změny mají ale zároveň pomoci cyklistům a také záchranářům. Na podrobnosti se podívejte do přehledu.
Foto: Shutterstock

Parkování v druhé řadě nebo na cyklopruhu se nevyplatí

K výraznému zpřísnění dojde v Německu za parkování v druhé řadě. Dosud platilo za pouhé zastavení 15 eur, za stání dvacet. Pokuty by se měly zvednout na 55 eur (1500 korun), při omezení ostatních účastníků dopravy dokonce 70 eur (1900 korun) a jeden trestný bod.

Do německé státní kasy ale výrazněji přispějí i ti, kteří parkují v pruzích vyhrazených cyklistům nebo na chodníku, cyklostezce. Za to bude místo 55 eur nutno zaplatit 70 a na kontě přibude jeden trestný bod. Z patnácti na 35 eur se také zvedne postih za parkování v nepřehledných úsecích.

Němci rovněž srovnávají postihy za neoprávněné parkování na místech vyhrazených pro postižené a pro elektromobily. V obou případech dosahuje postih nově 55 eur, tedy asi 1500 korun.

V Česku přitom lze za stání na místě pro invalidy udělit pokutu ve výši pěti až deseti tisíc. Pro srovnání obecně v Česku platí, že na místě lze uložit pokutu za špatné parkování ve výši až 2000 korun, pokud ji bude projednávat úřad, může nařídit až 2500 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy