Na světě je nový typ airbagu. Ford ho zabudoval do Mustangu

Radek Pecák Radek Pecák
14. 8. 2015 19:08
Inovací je také použitý typ materiálu. Obvyklý textilní vak je nahrazen plastovým měchem.
Foto: Ford

Inovační snaha v oblasti airbagů nekončí. Významnou aktivitu v poslední době vyvíjí kromě Volva (airbag pro chodce) rovněž Ford. Nedávno představil airbagy v pásech pro zadní cestující ve voze Mondeo, nyní přichází s kolenním airbagem pro spolujezdce v nové generaci kultovního sporťáku  Mustangu.

Zajímavá je především použitá technologie. Mezi přední a vnitřní stěnou schránky před spolujezdcem je v klidovém stavu složený airbag. Jeho úkolem je v případě nárazu stabilizovat člověka tak, aby velký čelní airbag mohl účinně ochránit hlavu a další důležité orgány.

Speciální airbag je ukrytý za krytem přihrádky v palubní desce.
Speciální airbag je ukrytý za krytem přihrádky v palubní desce. | Foto: Ford

Specialisté americké automobilky navíc obvyklý textilní vak nahradili plastovým měchem. Má velikost 46x28 centimetru, srovnatelnou účinnost s klasickým kolenním airbagem, je však o dvě třetiny lehčí.

Při nehodě se měch za pouhých 20 milisekund nafoukne díky malému plynovému generátoru, který následně vytlačí víko schránky ven. Tomuto inovativnímu řešení bylo zatím uděleno 23 patentů.

"Je to nový způsob přístupu ke konstrukci airbagu a museli jsme připravit stovky prototypů, než jsme nalezli to správné řešení,“ řekl Sean West, vedoucí konstruktér zádržných systémů ve Fordu.

Podle něho taková konstrukce kombinuje funkce dvou součástí v jedné a šetří tak prostor, hmotnost i počet součástek. "Navíc jsme díky ní mohli posunout palubní desku dál dopředu, aby měl spolujezdec více místa pro nohy,“ dodává West.

Dokáže si prý také představit, že se airbagy vyráběné pomocí vstřikování plastů budou využívat i na jiných místech automobilu a k jinému účelu.

 

Právě se děje

Další zprávy