Na stromy u silnic na Vysočině se opět vrátí bílé pruhy

Radek Pecák Radek Pecák
16. 6. 2010 0:00
auto

Místo kácení stromů, které lemují silnice na Vysočině, je nyní budou zdejší silničáři ošetřovat a označovat bílými pruhy.

Jako první v republice se systematicky tak vracejí k bezpečnostnímu značení stromů v alejích podél silnic. Na možnost obnovení této pozapomenuté činnosti upozornilo ekologické sdružení Arnika v souvislosti se zbytečným plošným kácením silničních stromořadí.

Foto: Arnika

Nejprve s označováním stromů začali právě lidé z Arniky. V jedné aleji na Berounsku a ve dvou na Vysočině namalovali pruhy na celkem pět stovek stromů. Během následujících měsíců začne obnova značení dalších stromů v dalších alejích kraje Vysočina. Současně má být díky dvěma projektům, které získaly finanční podporu z Operačního programu Životní prostředí, ošetřena řádově tisícovka stromů.

Jana Vitnerová z jihlavské Arniky tvrdí, že natírání stromů bílými pruhy je jedním z opatření, které pomáhají bezpečnosti provozu v alejích. Snižuje riziko nehody podobně jako značení jiných objektů v blízkosti krajnice, např. pilířů mostů nebo sloupů, a stromy není nutné zbytečně kácet. Dalším takovým opatřením může být umisťování svodidel v problematických úsecích nebo dopravní značení.

Dalšími kraji, kde by se mohly začít stromy v alejích opět začít značit, je Olomoucký a Zlínský kraj. Tam jíž Arnika  také navázala komunikaci se zodpovědnými institucemi. Připravuje také metodiku ochrany alejí.

 

Právě se děje

Další zprávy