Na Slovensku bude Škoda kvůli emisní aféře svolávat do servisů 32 000 aut. Akce je dobrovolná

ČTK ČTK
22. 1. 2016 16:48
Svolávací akce na Slovensku bude zahrnovat celkem 46 000 aut značek Škoda, Volkswagen, Audi a Seat. Je to asi třikrát menší množství než v České republice. Slovenské zastoupení Škody začne auta do servisů svolávat během března, akce však nebude povinná.
Foto: Radek Pecák

Na Slovensku bude svoláno do servisů až 32 000 vozidel značky Škoda v souvislosti s emisní aférou koncernu Volkswagen, do kterého mladoboleslavská automobilka patří. S odvoláním na vyjádření slovenského dovozce vozidel Škoda to napsal portál hnoline.sk.

"Jde o 26 000 aut dovezených přímo importérem plus 6000 individuálně koupených," uvedl jednatel společnosti Škoda Auto Slovensko Karel Sklenář. Vozidla budou svolána do servisů v březnu, účast bude podle Sklenáře dobrovolná.

Škoda Auto Slovensko již loni uvedla, že problém ohledně vozidel vybavených dieselovými motory, které umožňují obcházet měření emisí, se týká modelů Fabia II, Roomster, Rapid, Octavia II, Yeti, Superb II. Škoda Auto má ze všech značek dlouhodobě nejsilnější postavení na slovenském trhu s novými vozy, kde v minulém roce prodala 16 570 osobních automobilů.

Z dřívějších informací dovozců značek skupiny VW vyplývá, že na Slovensku prodali dohromady 46 000 vozidel, kterých se týká emisní aféra. Kromě 26 000 importérem dovezených vozidel značky Škoda šlo o 14 809 aut značky Volkswagen, 3278 aut Audi a 2577 vozů značky Seat. Tyto údaje nezahrnují vozy, které si Slováci sami dovezli z ciziny.

Aféra vypukla loni v září, kdy americká Agentura pro životní prostředí obvinila koncern VW, že jeho turbodieselové motory pod typovým označením EA 189 ve verzi Euro 5 jsou schopné obcházet homologační emisní měření. Řídicí jednotka rozpozná, když se vůz podrobuje emisnímu testu a přejde na ekologický režim, při kterém vůz produkuje výrazně nižší množství škodlivin.

Vozy s motorem typu EA189 ve verzi Euro 5 se už v Evropě neprodávají, celkově jsou ale problematické motory namontované v 11 milionech aut koncernu VW po celém světě, z toho je asi 1,2 milionu škodovek.

 

Právě se děje

Další zprávy