Na silnicích letos zemřelo nejméně lidí od roku 1970

Radek Pecák Radek Pecák
9. 10. 2013 22:32
Nejvíce lidí umírá ve vozech, která mají svá nejlepší léta za sebou.
ilustrační foto.
ilustrační foto. | Foto: Drážní inspekce

Praha - Při dopravních nehodách zatím letos v Česku zemřelo nejméně lidí od roku 1970. Pomohly k tomu i dlouhá zima a povodně - díky tomu totiž řidiči jezdili méně často a také opatrněji.

Celkový počet dopravních nehod od ledna do září sice vzrostl, ale zemřelo při nich 436 lidí, což je o 14 procent méně než ve stejném období loňského roku.

Informoval o tom ředitel tuzemské dopravní policie Tomáš Lerch. Méně než 500 obětí nehod zaznamenaly statistiky poprvé od roku 1970. Dříve se takové statistiky nevedly.

Podle Lercha je navíc pozitivní, že klesl i počet těžce a lehce zraněných při dopravních nehodách.

Nejvíce nehod a těké těch s nejzávažnějšími následky se událo ve středních Čechách a také na jižní i severní Moravě.

Vysoká rychlost a jízda v protisměru

Nejčastější příčinou smrtelných dopravních nehod zůstává nepřizpůsobení rychlosti podmínkám na silnici (64 obětí). Následuje vjetí do protisměru, kde je obětí jen o jednu méně. Alkohol letos mohl za 26 obětí dopravních nehod, přičemž dvě třetiny z těchto lidí měly hladinu alkoholu vyšší než jedno promile.

Největší skupinu usmrcených při letošních dopravních nehodách tvoří řidiči osobních aut (164), za nimi jsou chodci (76).

Policie letos neeviduje žádnou smrtelnou dopravní nehodu, kde by jako viník byl jednoznačně určen špatný technický stav vozidla. "Nicméně, je nám jasné, že špatný technický stav v řadě případů zhoršil následky dopravní nehody," říká Lerch.

Policejní statistiky také potvrzují, že v průměru více a s většími následky bourají v Česku právě starší vozidla. Například největší skupina letošních obětí se nacházela v době osudné dopravní nehody ve vozidle, které bylo ve stáří 14 až 18 let. U nich je nejen větší četnost závad, ale navíc mají i méně kvalitní bezpečnostní výbavu.

Proto se podle něho policie nadále zaměří na kontrolu technického stavu jak osobních, tak i užitkových aut. Letos zatím policisté pokutovali právě kvůli nevyhovujícímu stavu již 69 000 řidičů vozidel, od nichž vybrali 31,5 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy