Na ojetinu si připravte víc peněz. Auta z druhé ruky rok od roku zdražují, přitom jsou stejně stará

Eva Srpová Eva Srpová
26. 10. 2017 7:06
Průměrná cena za ojetý vůz se za poslední dva roky zvedla skoro o 20 tisíc korun. Vyplývá to z podrobných statistik největšího českého autobazaru. Přitom vozy nejsou výrazně mladší než dříve a průměrná ojetina prodaná letošní rok má dokonce větší kilometrový nájezd než ta, která našla svého majitele před dvěma lety. Potvrdila to i společnost Cebia.
Ceny ojetin jdou rok od roku nahoru, avšak nemají najeto méně a nejsou ani výrazně mladší.
Ceny ojetin jdou rok od roku nahoru, avšak nemají najeto méně a nejsou ani výrazně mladší. | Foto: iStock

Ceny ojetin jdou nahoru. Přitom ale nejsou mladší než dříve, a navíc mají více najeto. Vyplývá to jak ze statistik společnosti Cebia, tak i z interních statistik největšího prodejce ojetin v Česku AAA Auto, který si je vede od roku 2015.

Před dvěma lety se ojetiny prodávaly ve zmíněném autobazaru v průměru za cenu 180 194 Kč. O rok později se cena zvedla, a to na částku 192 354 Kč. 

Trend zdražování je patrný i letos, v období od ledna do září letošního roku se cena za ojetý vůz zvedla na částku 198 850 Kč.

Společnost Cebia, která se zabývá prověřováním původu a historie ojetých vozidel, uvádí podobné, avšak nepatrně vyšší částky. Podle nich průměrná cena ojetých aut od ledna do září vzrostla meziročně o 15 tisíc korun na 205 600 Kč.

Znamená to, že jsou zákazníci ochotni si připlatit a kupují mladší ojeté vozy? Podle statistik nikoliv. Zatímco podle statistik Cebie ojetina prodaná v roce 2016 měla v průměru najeto 161 tisíc kilometrů, auta z druhé ruky prodaná letos měla na tachometru údaj 178 tisíc km.

"Možnou příčinou je, že více prodejců již přiznává skutečný vyšší stav najetých kilometrů," uvedl mluvčí Cebie Jan Dryák. Podle něj se ale v autobazarech stále vyskytují zhruba dvě pětiny aut se stočeným tachometrem.

Že mají ojeté vozy přiznaný vyšší kilometrový nájezd než dříve, si všímají také v AAA Auto, nikoliv ale tak významně, jak uvádí Cebia.

Nejprodávanějším ojetým vozem v tomto autobazaru byla vloni Škoda Octavia a měla najeto 169 664 kilometrů. Za tři čtvrtletí letošního roku se Octavia stále drží na první pozici, má ale najeto 171 420 km.

Ani její stáří se výrazně nemění. Vloni bylo nejprodávanější Octavii prodané v AAA Auto 6,9 roku, ve statistikách vedených od ledna do letošního září se průměrný věk nejprodávanější Octavie snížil o tři měsíce.

 

Právě se děje

Další zprávy