Na některá auta se čeká půl roku. A nejen na Ferrari

Tomáš Fránek
16. 11. 2010 6:00
Německé automobilky prodlužují dodací doby pro své zákazníky
Foto: Radek Pecák

Brno/Mnichov - Čtyři, pět i více měsíců si musí počkat zákazník než dostane objednaný vůz. Týká se to velké části  aut, která se vyrábí na německém území, ale například i rumunské Dacie a mladoboleslavské Škody. Ta nestíhá vyrábět model Yeti, Dacia zase SUV Duster.

To přitom nejsou nikterak luxusní ani mimořádné vozy, jako je například Ferrari, u něhož jsou lidé na dlouhé čekací doby zvyklí.

Pokud si tedy chcete objednat auto v těchto dnech a počítáte s tím, že ho budete mít pod vánočním stromečkem, nejspíše neuspějete.  

Přišel boom

„V současné době jsme zaznamenali vůbec největší nárůst objednávek," uvedla v online deníku Derspiegel.de mluvčí automobily Audi Ester Bahne. Na model A3 si tak zákazníci musí pořádně počkat - vůz dostanou až za pět měsíců.

Podobné je to i u dalších německých automobilek. „Kvůli vysoké poptávce se v závislosti na modelech aut prodlužují dodací lhůty," uvedl mluvčí Volkswagenu. Podobně jako u Audi si tak lidé musí počkat na model Golf Plus pět měsíců.

Opel Zafira lidé dostanou za tři měsíce. Mercedes má nyní průměrnou dobu na dodání auta dva měsíce, v některých případech už ale dobu prodloužil na měsíce čtyři.

Automobilky upozorňují, že delší dodací lhůty jsou zaviněny také situací u dodavatelů dílů. Firmy totiž v době krize omezily kapacity a nyní mají problémy přizpůsobit se nové vlně zájmu o nová auta.

V Německu by se letos by si nové auto mělo koupit na tři miliony zákazníků, dalších 5,5 milionu se ze země vyveze. 

Například  za prvních deset měsíců roku dosáhl světový odbyt vozů Mercedes-Benz 954 400. Meziročně se tak zvýšil o 15,5 procenta.

Rekordní zisky

Automobilka Audi v letošních prvních třech čtvrtletích téměř zdvojnásobila provozní zisk na rekordních 2,3 miliardy eur (asi 56 miliard korun) z 1,2 miliardy eur před rokem.

Také v Česku se nyní dodací lhůty na předání nového automobilu pohybují mezi dvěma až třemi měsíci v závislosti na typu a vybavení vozu. Nejdelší dodací lhůta, až osm měsíců, je přitom na automobil Dacia Duster, ten kvůli obrovskému zájmu v celé Evropě rumunská automobilka patřící Renaultu není schopna zatím dodat dříve.

Čeká se ale také na octavie i jiné Škodovky, doba na dodání se pohybuje až kolem tří měsíců.

 

Právě se děje

Další zprávy