Na kolik mi vystačí nádrž? Češi si vedou statistiky

Radek Pecák Radek Pecák
11. 12. 2012 6:31
Češi řadí nahoru později, než jiní Evropané a málo jezdí na servisní kontroly
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Radek Pecák

Češi nejsou úplnými přeborníky v úsporné jízdě, i když ceny pohonných hmot letos dosáhly i na psychologickou úroveň 40 korun za litr benzinu či nafty.

Dokládají to výsledky průzkumu společnost Shell, kterého se účastnili  řidiči z celé Evropy.

Přitom spotřeba nás zajímá. Dvě třeniny z nás (67 %) si pravidelně kontroluje, kolik kilometrů náš vůz po natankování ujede a také dbáme na správnou hodnotu nahuštění pneumatik (Češi 73 %, Evropané 69 %).

Foto: Shell

Podle výsledků zaostáváme ve včasném přeřazování na vyšší rychlostní stupeň a také ve vypínání motoru, stojí-li naše vozidlo na místě méně než 10 sekund. Včasné přeřazení na vyšší rychlostní stupeň dodržuje pouze 32 % tuzemských motoristů. Dosahujeme tak ve srovnání s průměrnými Evropany o 8 % horšího výsledku.  Také jen 16 % z nás odpovědělo, že vypíná motor, stojí-li naše vozidlo na místě méně než 10 sekund. Průměrné evropské výsledky přitom uvádějí 20 %.

Jezdíme rádi rychle

Stejně tak nejsme příliš pečliví ve včasném dojíždění na servisní kontroly a pokud máme ve voze klimatizaci, pouštíme ji častěji, než jiní Evropané. A máme také rádi rychlou jízdu. O tom svědčí souhlasná odpověď s tvrzením v průzkumu "Vyhýbám se rychlejší jízdě než 110 km/hod). Takto v průměru jezdí 34 procent Evropanů a Čechů jen 28 procent.

V mnoha kritériích Češi ale dosahují podobných nebo o několik málo procent vyšších hodnot než průměrní Evropané. Podobně jako Britové, Nizozemci nebo Dánové si vybíráme paliva, která ovlivňují spotřebu (Češi 20 %, Evropané 19 %).

Foto: Shell

Tuzemští motoristé se také chtějí dále učit zásadám úsporné jízdy. Až 81 % českých řidičů by změnilo svůj styl řízení, pokud by se tak také snížily jejich výdaje související s celkovou spotřebou pohonných hmot, vyplynulo z průzkumu. 

V návaznosti na tento výzkum se rozhodla společnost Shell odstartovat v České republice nový vzdělávací projekt „Jezdi úsporně". Jeho první online část se skládá z řady interaktivních miniher a přináší motoristům praktické tipy, jak snížit spotřebu a díky tomu i výdaje za pohonné hmoty.

Hra naučí úsporám

Projekt je součástí celosvětové iniciativy společnosti Shell („Target One Million"), která si klade za cíl seznámit s pravidly úsporné jízdy až jeden milión řidičů po celém světě.

„Shell už více než 100 let pomáhá řidičům po celém světě získat ze svého paliva maximum. Poptávka po energii včetně pohonných hmot neustále roste. Naše nejnovější úsporná paliva Shell FuelSave byla vyvinuta s cílem pomáhat šetřit palivo za cenu běžných paliv. Žádná v současnosti dostupná palivová technologie však zatím nedokáže snížit spotřebu paliva a přinést finanční úspory tak, jako prostá změna řidičských návyků a dodržování několika základních pravidel. Toho jsme si plně vědomi, a proto přicházíme s projektem ,Jezdi úsporně'," říká Petr Šindler, manažer komunikace Shell Czech Republic a.s.

Součástí kampaně je vedle online her také komunikace 20 Shell FuelSave tipů na úspornou jízdu. Mezi ty patří například i vyjmutí zbytečně převáženého nákladu, či sejmutí nosičů ze střechy ve chvíli, kdy nejsou potřeba.

 

Právě se děje

Další zprávy