Na dálnicích bude nově hlídkovat deset starších Audi A6, které dříve doprovázely zahraniční delegace

Eva Srpová Eva Srpová
24. 5. 2017 15:43
Policejní útvar Ochranná služba léta využíval vozy Audi A6 s benzinovým motorem 3,2 litru a pohonem všech kol. Byly bílé a na bocích měly zelený pruh. Na podzim loňského roku útvar převzal nové vozy, Audi S6, a tak desítka A6 starší generace hledala své uplatnění. Končí v rukách dopravní policie, dostala aktuální policejní zbarvení a bude hlídkovat a provádět kontroly na dálnicích.
Vozy Audi A6 minulé generace doprovázely zahraniční delegace, nyní je dostala dopravní policie a budou hlídkovat na dálnicích.
Vozy Audi A6 minulé generace doprovázely zahraniční delegace, nyní je dostala dopravní policie a budou hlídkovat na dálnicích. | Foto: Policie ČR

Ochranná služba Policie ČR léta využívala Audi A6 předchozí generace vyráběné v letech 2004 až 2011. Pohání je vidlicový šestiválec o objemu 3,2 litru s výkonem 188 kW a měla bílý lak se zelenými pruhy na bocích, tedy původní zbarvení, od kterého policie upustila v roce 2008.

Bílý lak a zelené pruhy na bocích byly nahrazeny stříbrnou metalízou a žlutomodrými reflexními prvky.
Bílý lak a zelené pruhy na bocích byly nahrazeny stříbrnou metalízou a žlutomodrými reflexními prvky. | Foto: Policie ČR

Na sklonku loňského roku PČR, konkrétně zmíněný útvar Ochranná služba, dostala deset nových speciálů Audi S6 s motorem 4.0 TFSI, které vyšly na 21 770 230 korun. 

"Tato vozidla jsou využívána především jako doprovodná vozidla pro zahraniční delegace při jejich pobytu na celém území České republiky podle mezinárodních dohod," řekl při předání v prosinci 2016 policejní brigádní generál Jiří Komorous.

Nastala tedy otázka, co se se s deseti starými Audi A6 stane. Policie se rozhodla je věnovat jinému svému útvaru, a to konkrétně tomu dopravnímu. Vozy prošly úpravou, původní bílá byla přelakována stříbrnou metalízou a mají též modrožluté reflexní prvky sjednocené s ostatními současnými policejními vozy. Také dostaly světelné rampy. 

Deset starších Audi A6 bude brázdit komunikace v Praze, ale bude jezdit také ve Středočeském, Pardubickém, Libereckém, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. "Neměly by být využívány k běžnému hlídkování jako například vozy Škoda Octavia, budou hlídkovat především na dálnicích," řekl Petr Habenicht z Policejního prezidia ČR.

 

Právě se děje

Další zprávy