Na D1 čekejte kolony, začíná oprava. Známe podrobnosti

Radek Pecák Radek Pecák
8. 5. 2013 19:30
Už v prvních dnech modernizace bude na několika místech D1 užší
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Jihlava - Ostrý start modernizace dálnice D1 se odehraje ve čtvrtek u Jihlavy. Právě tam se budou ve dvou krátkých úsecích v obou směrech zužovat jízdní pruhy a omezovat rychlost ze současných 130 na 80 kilometrů v hodině.

"Ve čtvrtek 9. května dojde k odstranění středových svodidel ve středním dělícím pásu, bude probíhat frézování stávajícího povrchu v tomto pásu a budou prováděna dopravní opatření, která umožní v dalších dnech vybudovat provizorní přejezdy středního dělícího pásu," informovalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Během stavebních prací bude ve směru na Brno (v km 103,930 a 113,070) a ve směru na Prahu (v km 113,830 a 104,590) svedena doprava dvěma pomocnými pruhy na krajnici. Délka omezení bude necelý kilometr. "Toto omezení potrvá do 20. května," sdělilo ŘSD.

Zkouška nervů u Velké Bíteše

U Velké Bíteše, což je další úsek modernizovaný v první vlně, se od čtvrtka do soboty pro motoristy nic zásadního dít nebude, pouze se uskuteční přípravné práce. Ovšem právě tam přijde v sobotu 11. května první zkouška nervů.

Ve směru na Prahu tam začne pokládka provizorního žlutého vodorovného značení pro dlouhodobou uzavírku, která začne v neděli. V době pokládání "čar" bude doprava svedena do jednoho pruhu.

"V dalších dnech začnou práce na provizorním rozšíření dálnice," informovalo ŘSD. To se bude dělat zhruba do 10. července a v tomto období budou motoristům vymezeny dva jízdní pruhy v šířkách 3,25 a 3 metry. 

Ti, kdo pojedou směrem na Brno, se ovšem žádných problémů obávat nemusí. Na této polovině dálnice se zatím nic dít nebude.

Za měsíc se začne u Psářů a Lokte

Ředitelství silnic a dálnic také již podepsalo smlouvy s firmami, které budou modernizovat další dva úseky dálnice. Jedná se o úsek číslo 5 (mezi exity 41 Šternov a 49 Psáře). Zhotovitelem je zde Eurovia CS, která podala nabídku ve výši 523 095 450,77 korun bez DPH. Úsek zahrnuje 7,25 kilometrů vozovky včetně pěti mostů, mimoúrovňovou křižovatku Psáře a dva nadjezdy nad dálnicí, které budou zcela přestavěny.

Druhý z úseků se pak nalézá mezi exity 66 Loket  a 75 Hořice. V tomto případě bude stavět Sdružení CPI pro D1, tvořené společnostmi Colas CZ a PORR, které podalo nabídku ve výši 624 914 363,59 korun bez DPH. Úsek zahrnuje 9,60 kilometru vozovky včetně pěti mostů, mimoúrovňovou křižovatku Hořice a čtyři nadjezdy nad dálnicí, z nichž tři budou zcela přestavěny a jeden opraven.

"Termíny zahájení prací ani uzavírek zatím stanoveny nebyly, předpokládáme ale, že se zde začne pracovat zhruba za měsíc," sdělil na dotaz Aktuálně.cz mluvčí ŘSD Jan Studecký.

 

Právě se děje

Další zprávy