Na české policejní BMW i8 si dejte pozor i za hranicemi s Německem. Jezdí tam kontrolovat řidiče

Eva Srpová Eva Srpová
16. 7. 2018 11:37
BMW i8, které si půjčila Policie ČR, dostalo letos měřicí zařízení a chytá řidiče i za rychlost. Aktuálně je zapůjčeno policií v Plzeňském kraji a využívá ho hlavně na dálnici D5 směrem na Rozvadov. Ale u hranic jeho mise nekončí, policisté s ním jezdí do Německa asistovat tamní policii a kontrolovat řidiče na německém území.
Policejní i8 měří nepřiměřenou rychlost a kontroluje dopravu nejen v Plzeňském kraji, hlídkuje také v Německu.
Policejní i8 měří nepřiměřenou rychlost a kontroluje dopravu nejen v Plzeňském kraji, hlídkuje také v Německu. | Foto: Eva Srpová

České policejní BMW i8 vyjíždí i za hranice ČR a kontroluje řidiče na německých silnicích. Dělá totiž doprovod německým hlídkám.

Připomeňme, že první auto si policie půjčila vloni v květnu, vůz putoval k útvaru v Jihomoravském kraji. Po necelých třech týdnech ale havaroval, řidič dostal mozkovou příhodu. V autě seděl zástupce hradního protokoláře Vladimír Kruliš.

Projížďku s Krulišem povolil ředitel jihomoravské policie Leoš Tržil na večeři, která se konala při příležitosti návštěvy prezidenta Zemana v Jihomoravském kraji. Nehodu vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů a došla k závěru, že policista nepochybil. 

Než se nehoda došetřila, české zastoupení značky BMW půjčilo policii druhé auto. To bylo na podzim vráceno zpět, policisté s ním najeli povolených 20 000 kilometrů.

Do i8 český importér během zimy ve spolupráci s policií a specializovanou firmou osadil techniku, kterou první zapůjčený exemplář nedisponoval. Zatímco předchozí i8 měla na silnici působit především preventivně, nyní má hybridní supersport v modrožlutých barvách také měřicí zařízení s kamerou. Teď je tedy i8 schopná pokutovat za nepřiměřenou rychlost.

Auto si policie převzala 19. dubna letošního roku a Aktuálně.cz si ho i s novou technikou jako jediné médium prohlédlo. Vůz putoval do Plzeňského kraje. Policie se nechala slyšet, že bude především hlídkovat na dálnici D5 směrem na Rozvadov.

Působnost české policejní i8 ale nekončí u hranic. Mějte se na pozoru i po přejetí do Německa. Žlutomodrá i8 totiž hlídkuje i na německých silnicích a dálnicích.

"Vozidlo je použito v rámci společných hlídek, a proto jezdí i na části území SRN. Sedí v něm ale čeští policisté a řeší s kolegy z německé policie společný výkon služby. Ti jezdí ve svých vozidlech a přestupky vyřizují oni," řekla Aktuálně.cz Martina Korandová, vedoucí tiskového oddělení na krajském ředitelství policie Plzeňského kraje.

Vozidlo je používáno nejen na dálnicích, ale i ostatních komunikacích v Německu nedaleko českých hranic. Údajně eviduje všechny druhy přestupků, žádný výjimečný jako například enormně vysokou rychlost prý posádka zatím neřešila. Pozor na to, ať to nejste vy.

Archivní záběry z předání nového vozu policii z dubna 2018:

Policie dostala nové BMW i8 | Video: Eva Srpová, Zdeněk Bašus
 

Právě se děje

Další zprávy