Na Aukru se prodává Suzuki Jimny od koruny. Čím vyšší cena, tím víc pro charitu

Malý lesník se prodává v aukci, výtěžek nad ceníkovou cenou auta poputuje Charitě Nový Hrozenkov.
Foto: Simcar
Eva Srpová Eva Srpová
8. 5. 2020 6:44
Na internetovém aukčním portálu Aukro se v pátek 8. května spustila aukce téměř nového Suzuki Jimny vyrobeného v loňském roce. Jde o auto, které jako nové nyní není možné objednat do výroby, protože zájem je vyšší než kvóty pro český trh. Zlínský prodejce Suzuki se rozhodl k netradiční formě prodeje původně předváděcího vozu, aby zároveň podpořil charitativní organizaci v Novém Hrozenkově.

Chcete skoro nové Suzuki Jimny? Malý off-road jde sehnat jen těžko, kvóta pro Česko je nyní vyprodaná. Od loňského podzimu, kdy se auto dostalo na český trh, dovezlo jen 89 aut. Dovozce netuší, kdy se uvolní další a bude možné si malý, avšak extrémně schopný off-road koupit.

"Část objednaných vozů ještě nebyla dodána zákazníkům, ale přidělená kvóta pro Česko je nyní vyčerpaná. Dodávky pro další období nejsou stanoveny, a proto nemůžeme v současné chvíli přijímat nové objednávky," vysvětluje Dominika Baborská, tisková mluvčí českého zastoupení Suzuki.

I proto lze v inzerátech zánovních ojetin občas najít novou generaci Jimnyho, jehož inzerovaná cena převyšuje tu původní ceníkovou pro zcela nový vůz. Jimny na sklonku loňského roku vyšel minimálně na 422 900 Kč. Jeho test jsme publikovali zde.

Prodejce Suzuki sídlící ve Fryštáku u Zlína měl rovněž přidělenou kvótu, kolik aut může prodat. "Od uvedení na trh tohoto modelu jsme dostali jako dealer tři vozy, dva jsme už prodali," říká Tomáš Černý, jednatel firmy Simcar. Třetím je lesnicky zelený Jimny na fotografiích, který firma používala jako předváděcí auto. A nyní se rozhodla, že ho nabídne k odkupu trochu netradičním způsobem. Ve spolupráci s aukční platformou Aukro v pátek 8. května večer spustila elektronickou aukci, která má i charitativní rozměr.

Jimnyho je možné koupit v online aukci a ještě podpořit místní neziskovou organizaci. Rozdíl mezi konečnou nákupní cenou a doporučenou ceníkovou cenou poputuje regionální pobočce Charity v Novém Hrozenkově na financování terénní pečovatelské služby.

"Dar poslouží k zajištění financování terénních služeb v hornatém regionu Valašska, půjde na mzdy pečovatelek a zdravotních sester, které zajišťují péči potřebným přímo v jejich domově," upřesnila Lenka Vráželová, vedoucí služeb a zástupkyně ředitelky Charita Nový Hrozenkov.

Suzuki Jimny od koruny
"Obvykle dáváme na ojetá vozidla slevu 5 % z prodejní ceníkové ceny. Vozy mívají najeto mezi 2500 a 3500 km. Prvotní návrh byl dražit od částky zlevněné o zmíněných pět procent, ale z Aukra doporučili začít na koruně, je to prý atraktivnější," vysvětluje Tomáš Černý z dealerství Suzuki.

Vůz stál ceníkových 540 900 Kč. Aukce začíná od koruny a Tomáš Černý doufá, že zájem bude velký a nakonec se cena vyšplhá na takovou částku, aby bylo možné charitě věnovat minimálně 50 tisíc korun.

"Vycházíme z reality. Evidujeme přes 30 seriózních objednávek na toto vozidlo a podobně jsou na tom i ostatní dealeři v ČR. V inzerci běžně najdete ojeté Jimny s cenou o 150 tisíc korun vyšší než je ceníková cena a reálně se prodávají. My se striktně držíme ceníkových cen, v tomto případě jsme udělali výjimku. Jsme si jisti, že uspějeme a společně s námi i Charita Nový Hrozenkov," dodává Tomáš Černý.

Inzerovaný Jimny s benzinovou patnáctistovkou a automatickou převodovkou má najeto necelých 3500 km a část z nájezdu navýšil v dubnu během služby u Charity Nový Hrozenkov, které Simcar auto půjčil. Zájemci o vůz budou moci přihazovat od pátku 8. května do pondělí 18. května, kdy přesně ve 20.30 hodin aukce skončí. Po ukončení aukce proběhne předání vozidla novému majiteli za vydraženou cenu. Ten se rovněž může zúčastnit předání finančního daru Charitě Nový Hrozenkov.

 

Právě se děje

Další zprávy