Muzeum, kde Stalinův ZiS podporuje Ukrajinu. V Rize ruská auta upozorňují na invazi

Patrně nejznámějším lotyšským autem jsou minibusy pod značkou RAF.
Budete-li hledat prvopočátky lotyšské automobilové výroby, patrně je vystopujete mimo jiné k automobilu jménem Krastin. Přitom je to původně model americké automobilky Krastin Automobile Company z Clevelandu, kterou ale založil lotyšský rodák Augusts Krastinš v roce 1901. Ten si mimochodem za svůj život zaregistroval 12 patentů. V roce 1904 však automobilka vyhořela a znovu už ji Krastinš neobnovil. Dohromady vzniklo asi deset aut značky Krastin, každé svým způsobem originální s mnoha inovativními prvky, toto vystavené je údajně jediné dochované.
Za přehlídkovým kabrioletem ZiS 110B byla původně fotka Rudého náměstí, ta se tedy změnila na ukrajinskou vlajku. "Většina reakcí je pozitivní," odpovídá Valts Ceplevičs na otázku, jak návštěvníci tyto změny, ještě u tak prominentních aut, jakými státnické limuzíny jsou, přijali. Podle něj se sice objevily i negativní hlasy, žádný incident ale vedení muzea řešit nemuselo.
Nechybí ani zástupci jiných zemí východního bloku než zrovna Sovětského svazu. NDR zastupuje Trabant P50 ve velmi atraktivní dvoubarevné verzi, s řadou doplňků a nápisem "Avtoexport" na čelním skle. Ten tam přitom není jen tak. Sovětský podnik zahraničního obchodu totiž vyvážel ruská auta do jiných zemí a naopak dovážel vozy z jiných zemí do Sovětského svazu.
... a motocyklu Jawa 350/354 z roku 1962.
Foto: Jan Matoušek
Jan Matoušek Jan Matoušek
12. 11. 2022 6:32
Existuje asi jediné místo na světě, kde najdete Stalinův přehlídkový ZiS v pozadí s ukrajinskou vlajkou nebo jeho obrněný ZiS 115 se sloganem #StandWithUkraine na čelním skle. Takové místo je v Rize, tamní automobilové muzeum se totiž po ruské invazi na Ukrajinu rozhodlo ruská auta z expozice nestáhnout, jen je trochu "vylepšit". Hlavním motivem muzea je ale připomínka lotyšského automobilismu.
 

Právě se děje

Další zprávy