Může se jim rozlomit brzdový pedál. Takřka 40 000 nových Volkswagenů musí do servisu

Martin Přibyl Martin Přibyl
16. 12. 2020 16:00
Volkswagen svolává na kontrolu do servisu zbrusu nové kusy modelů Golf, Tiguan, Touran a T-Roc s automatickou převodovkou roku výroby 2020. Při kvalitativní kontrole se zjistilo, že se jim při brzdění může rozpadnout brzdový pedál. Celosvětově se akce týká 38 119 vozidel, v Česku jich je 194.
Volkswagen Golf osmé generace, jeden z dotčených modelů.
Volkswagen Golf osmé generace, jeden z dotčených modelů. | Foto: Volkswagen

Příčinou je nedostatečně provedený svar mezi vlastním pedálem a jeho deskou, tedy součástí, o kterou se při brzdění opírá řidičova noha. Ta se může při sešlápnutí zdeformovat, nebo se může od pedálu dokonce zcela oddělit.

Volkswagen teď všechny majitele dotčených vozů obešle doporučeným dopisem. "Budou pozváni ke kontrole brzdového pedálu. V případě chybného svaru bude vyměněn celý brzdový pedál. Kontrola a případná výměna jsou samozřejmě zdarma a nárok na ně není časově omezen," říká mluvčí českého Volkswagenu David Valenta. Podle něj se jedná o klasickou svolávací akci, "která se čas od času objeví při kontinuálních kontrolách kvality".

Česka se celá akce týká v omezené míře, z celkových 38 119 aut, která jsou akcí dotčená, jich v Česku jezdí jen 194. V Německu jich je naopak takřka polovina, 17 600 kusů. "Jedná se o modely značky Volkswagen s automatickou převodovkou DSG vyrobené v závodě Wolfsburg od 29. června do 30. srpna 2020," upřesňuje Valenta.

Technicky spřízněných modelů značek Škoda, Seat a Audi se zatím podle databáze Spolkového úřadu pro motorová vozidla (KBA) svolávací akce netýká.

Pro osmou generaci Volkswagenu Golf se nejedná o první velkou akci podobného ražení. Na jaře tohoto roku musela auta do servisu kvůli nefunkčnímu systému nouzového volání eCall. Tehdy byly dokonce zastaveny dodávky nových vozů zákazníkům a problém se týkal mj. i příbuzné Škody Octavia čtvrté generace.

 

Právě se děje

Další zprávy