Motorky budou moci v modrých zónách dále parkovat zadarmo. Magistrát ustoupil tlaku

ČTK ČTK
1. 2. 2016 14:33
Parkovací zóny jsou v současné době v městských částech Praha 1, 2, 3, 7 a 16, na jaře se mají zavádět další v obvodech s čísly 4, 5, 6, 8 a 9. Zvedne se také poplatek pro rezidenty. Ti místo 700 zaplatí 1200 Kč.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Praha - Majitelé motocyklů budou moci v Praze v modrých zónách, určených pro rezidenty, parkovat zdarma. Magistrát ustoupil od původně plánovaného zavedení ročního parkovného 600 korun. Zóny se přitom v Praze během letoška podstatně rozšíří.

Informoval o tom náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Letos na jaře začne platit nový ceník parkování, kdy se pro rezidenty zvedne cena za parkování osobního auta ze 700 korun ročně na 1200 korun. Zóny platí v Praze 1, 2, 3, 7 a 16, od dubna postupně začnou platit v dalších městských částech.

Motocyklisté v dosud zavedených zónách platit nemuseli. Zpoplatnit parkování motocyklů chtěl magistrát v souvislosti s chystaným spuštěním nových zón v Praze 4, 5, 6, 8, 9 a 12 a na to navazující změnou ceníku parkovného.

"V Praze je jen velmi málo parkovacích míst vyhrazených pro motocykly. Navíc ten, kdo se po Praze pohybuje na mopedu, skútru či motocyklu, nevytváří dopravní zácpy, a tím pomáhá zlepšit dopravní situaci ve městě. Proto považuji za správné, aby uživatelé motocyklů byli i takto motivováni nepřesedat do aut," řekl Dolínek.

V rámci přípravy ceníku magistrát již minulý týden snížil původně navrhovanou cenu v případě seniorů. Ti měli platit - podle městské části, kde žijí - od 400 do 800 korun ročně. Nakonec se město rozhodlo pro zavedení plošného poplatku 360 korun za rok.

Nové zóny by měly od dubna začít postupně fungovat na Praze 4, 5, 6, 8, 9 a části Prahy 12. Nyní jsou na Praze 1, 2, 3, 7 a 16. První parkovací zóny v metropoli se objevily v roce 1996 v Praze 1 na pravém břehu.

Na jaké další městské části se budou zóny v budoucnu rozšiřovat zatím není rozhodnuto. Mezi radnicemi, které jejich zavedení zvažovaly, byla například Praha 11, ta se ale nakonec k letošnímu rozšíření zón nepřidala. Stejně tak problém zón projednává Praha 14, která uspořádala na svém webu anketu pro obyvatele, zda by si zóny přáli.

 

Právě se děje

Další zprávy