Automobilky vrací do výroby ikony. Zbrusu nové veterány jsou určeny pro milionáře

Jan Matoušek Jan Matoušek
21. 11. 2018 13:40
Koupit si i v 21. století auto, které vzniklo ve 20. století nebo alespoň výrazně připomíná některý legendární stroj z této doby, je sen nejednoho nadšence či sběratele aut. A některé automobilky v poslední době začaly zájemcům koupi takového vozu umožňovat. V galerii tak najdete nejzajímavější moderní veterány, které si za odpovídající sumu peněz můžete klidně odvézt do své garáže.

Aston Martin DB5

Ačkoliv jsou všechna DB4 GT již vyprodaná, Aston Martin nezahálí a připravuje další obnovenou výrobu klasických modelů. Jako první by měl na řadu přijít model DB5 z bondovky Goldfinger (foto výše je pouze ilustrační), který vznikne rovněž v 25 kusech. Jeden vyjde bez daně na 2,75 milionu liber (necelých 81 milionů korun), ovšem nepůjde jen o obyčejné DB5. Auto bude mít vychytávky ze skutečného filmového vozu, nebudou chybět například otočné registrační značky. První auta se k majitelům dostanou v roce 2020.

A nepůjde o jediný projekt, na němž bude divize Works pracovat. Protože příští rok oslaví italská karosárna Zagato, s níž Aston Martin spolupracuje, 100 let, vznikne unikátní obnovená série 19 kusů modelu DB4 GT Zagato (ten byl původně postaven právě v 19 exemplářích). Ten bude nicméně dodáván jen v páru s moderním modelem DBS GT Zagato. Dohromady tato dvojice, známá jako DBZ Century Collection, přijde zájemce před zdaněním na šest milionů liber (přes 175 milionů korun). Klasický model, postavený podle původních postupů a určený jen na závodní okruhy, dostane majitel koncem příštího roku, ten nový, provozovatelný i na běžných komunikacích, koncem roku 2020.

 

Právě se děje

Další zprávy