Automobilky vrací do výroby ikony. Zbrusu nové veterány jsou určeny pro milionáře

Jan Matoušek Jan Matoušek
21. 11. 2018 13:40
Koupit si i v 21. století auto, které vzniklo ve 20. století nebo alespoň výrazně připomíná některý legendární stroj z této doby, je sen nejednoho nadšence či sběratele aut. A některé automobilky v poslední době začaly zájemcům koupi takového vozu umožňovat. V galerii tak najdete nejzajímavější moderní veterány, které si za odpovídající sumu peněz můžete klidně odvézt do své garáže.
Foto: Aston Martin

Aston Martin DB4 GT

Prostřednictvím divize Aston Martin Works se britský výrobce rozhodl "vzkřísit" model DB4 GT. Ten nebyl vybrán náhodou. Původně se vůz představil v roce 1959 a šlo tehdy o nejrychlejší britský sportovní vůz, který byl navíc mimořádně úspěšný i na závodních tratích. Celkem vzniklo 75 kusů, z nichž osm je v odlehčené variantě. Cena jednoho lehčího originálu dnes přesahuje tři miliony liber.

Oproti tomu je kus z obnovené série, která bude vycházet z oné osmičky odlehčených DB4 GT, vlastně zadarmo. Před zdaněním za něj zájemce zaplatil zhruba 1,5 milionu liber, tedy asi 44 milionů korun. Britové celkem vyrobí 25 kusů "moderního" DB4 GT, všechny již mají svého majitele. Aby se Aston Martin co nejvíce přiblížil originálu, budou VIN kódy navazovat na původní sérii. Vedle toho bude původnímu modelu odpovídat i konstrukce hliníkové karoserie na trubkovém rámu, respektive provedení šestiválcového motoru se dvěma svíčkami na válec. Čtyřstupňová manuální převodovka se samosvorným diferenciálem přenáší sílu na zadní kola.

Nutno podotknout, že žádný z 25 majitelů nového vozu si jej na silnici neužije. Obnovená DB4 GT jsou určená jen na okruhy, Aston Martin však nabídne majitelům dvouletý řidičský program, který se bude konat na nejrůznějších světových okruzích.

 

Právě se děje

Další zprávy